Голяма мобилизация в Русия за атака на Харков: Руска медия предупреждава (ВИДЕО)

12029
Голяма мобилизация в Русия за атака на Харков: Руска медия предупреждава (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руското военно министерство планира масово набор в руската армия плюс скрита мобилизация, за да може да атакува и обкръжи втория най-голям град в Украйна – Харков. Това твърди руското издание "Верстка", което се позовава на свои източници от руски държавни служби и то петима.

Според информацията, идеята е сегашните руски сили в Белгородска област да бъдат хвърлени в атака срещу Харков (градът е сравним със София като население), а на тяхно място да дойдат наборници и резервисти, които да подсигурят тила. За целта ще бъдат ангажирани още 300 000 души – това е повече, отколкото беше армията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, когато за пръв път нахлу в Украйна на 24.02.2022 г.

Данните идват в момент, в който командващият украинските сухопътни сили генерал Олександър Павлюк коментира, че Украйна знае следното - Русия формира резерв от около 100 000 войници, но не е ясно за какво. Може да е за офанзива - през лятото, може да е за ротации и окомплектоване на части, които са претърпели големи загуби, каза генералът.

Още: Нова руска ракетна атака: Ракети "Кинжал" пак са изстреляни по Украйна (ВИДЕО)

Руският план за атака на Харков

Първо, руските военни комисариати ще се насочат към събиране на резервисти и то специално с договори с руското военно министерство за включване в мобилизационния кадрови резерв. Особеността е, че 2 пъти годишно такива хора са задължени да ходят на военно обучение. "Верстка" твърди, че в Русия има около 2 000 000 такива резервисти.

"Нещо става. Сега се набират резервисти както преди мобилизация. Дали ще стане или не, не знам, но миналия път процедурата беше същата", казва пред руското издание офицер от една от военните части в Забайкалския край, която обучава мобилизирани.

На 1 март Владимир Путин подписа ежегоден указ за военно обучение за резервисти. Сред тях са уволнените от служба, учили във военни университети, неслужили по някаква причина, преминали алтернативна гражданска служба, както и жени с военна специалност. В една от военните комисии на Ленинградска област такива резервисти са имали инструкции за мобилизация, залепени във военните им карти, казва един от източниците на "Верстка" във военната служба. А служител на една от специалните структури на руското военно министерство потвърдил пред руската медия, че някои военни части вече се "подготвят за събиране на резерви, които с инструкции за мобилизация могат да бъдат изпратени навсякъде".

"Целта е да назначим на договор (за военна служба) тези, които ще бъдат демобилизирани до април, и тези, които са били демобилизирани миналата година", казва източник, близък до администрацията на президента. Те "ще бъдат убедени с всички средства", потвърждава втори източник. А това се прави, защото много рязко са намалели желаещите да влязат в руската армия – октомври, 2023 година идвали по 500-600 души на ден, желаещи да подпишат договор за професионални военни, сега са по 20-30, пише "Верстка" на база своите източници.

Още: Има изчезнали след вчерашния руски удар по Харков (ВИДЕО)

Второ – информация отново пред руската медия от медицински работник към военен комисариат в Москва. По думите му, от края на февруари, 2024 година, вече се издават документи за отсрочка от мобилизация за държавни служители и за работещи в някои руски военни предприятия. С други думи, не можеш да не бъдеш мобилизиран – и медицинският работник твърди, че вече има няколко хиляди такива издадени удостоверения. "Никой не казва, че това е за нова мобилизация, но защо иначе се прави, не е ясно", коментира той. А служител в руското държавно предприятие за ремонтни дейности "Жилищник" е разказал на 20 март пред "Верстка" следното, след като и на него му бил издаден такъв документ: "Шефовете казаха, че всичко е готово. Военните книжки и мобилизационните удостоверения са в ръководството и не се издават лично".

Според казаното от източниците на "Верстка", изглежда руската идея за Харков е той да бъде обкръжен, за да не стане "втори Мариупол" - да няма такава разруха и опустошение, което може да предизвика вече много по-крута реакция на НАТО и Запада. Колебания обаче, че все пак това ще стане възможно, има.

Към момента, в Белгородска и Курска област няма данни да се събират толкова значими сили, напротив: Война на Русия с НАТО: Нови сигнали. Лятна руска офанзива в Украйна - перспективи (ВИДЕО). Украинският военен наблюдател и о.з. полковник Константин Машовец на няколко пъти анализираше ситуацията в последните месеци и за последно говори по-обширно как има вече конкретно придвижване на важни руски части, подсказващи подготовка засега за локални руски операции именно в Харковска област – припомнете си: Война между Русия и НАТО: Вероятен сценарий. Тревожни сигнали от Авдеевка и Белгород (ВИДЕО)

Защо Харков е особено важен за Путинстката доктрина, която абсолютно очевидно иска да заличи Украйна като самостоятелна и суверенна държава – припомнете си исторически факти още от "Майдана" и какво се случи в Харков точно когато Виктор Янукович на практика беше свален от власт: "Превратът на Майдана": Между пряка демокрация, "киевска клика" и "мръсна война"

Харков: Много тежка ситуация

Днешният директен руски ракетен удар по ВЕЦ "Днепър", както и по други обекти на украинската критична инфраструктура, е довел до пълно спиране на тока в Харков. Това каза кметът на града Игор Терехов в специално видеообръщение в официалния си канал в Телеграм: Ще има ли Украйна ток? Официални данни за ударения от Русия най-голям ВЕЦ в страната (ВИДЕО)

По думите на Терехов, вече са осигурени алтернативни източници на ток, за да може поне донякъде да бъде възстановено снабдяването с вода – постепенно водата се връща за битовите домакинства. Кметът обаче предупреди, че ще отнеме време. Той допълни, че това е най-голямата руска атака срещу Харков от началото на войната – Руската федерация е изстреляла над 20 ракети по цели от критичната инфраструктура на града.

И още – заради липса на ток са спрени дори светофарите в Харков. Почти няма централно отопление – 40 000 абонати все пак имат парно заради модулни котелни съоръжения. Отворени са пунктове за безплатен топъл обяд както и убежища – до обяд те са приютили 2917 души.

Още: Руска агресия в Харков: Ударено е предприятие, има жертви и ранени (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа