Киев се е готвел за ядрен удар от Русия: Бивш говорител на Генералния щаб на Украйна

3395
Киев се е готвел за ядрен удар от Русия: Бивш говорител на Генералния щаб на Украйна
Снимка: istock

Преди два дни бившият извънщатен съветник на Зеленски Олексий Арестович разкри къде ще нанесе ядрен удар Русия.

"Ядрен удар по Змийския остров с тактическо ядрено оръжие - това ще бъде демонстрационен удар. Следващият ще бъде по граничен пункт между Полша и Украйна или между Румъния и Украйна, откъдето се транспортират оръжия и военна техника. Следващият ще бъде срещу Жешув [град в югоизточна Полша] - базата, където кацат американски самолети", каза Арестович в интервю за журналиста Василий Голованов.

Украйна се е подготвяла

На свой ред бившият говорител на Генералния щаб на украинската армия, полковник Владислав Селезньов, заяви, че Украйна се е подготвяла за ядрения удар през 2022 г. По отношение на това откъде Олексий Арестович разполага с информация къде е щял да бъде нанесен най-вероятно ядреният удар, Селезньов отбеляза, че Арестович дълго време бе съветник на президентската канцелария на Зеленски и то именно по военните въпроси, а освен това бе председател и на украинската преговорна група за Минските споразумения. ОЩЕ: Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна 

"Що се отнася до вариантите за използване на ядрени оръжия не знам откъде Арестович има информация от такова ниво, но фактът, че врагът може да извърши всякакви провокации, включително да използва ядрени оръжия, не е новина.

На Великден 2022 г. украинските военнослужещи, които бяха на полигона Яворовски в Лвовска област, бяха готови... Най-близкото ми обкръжение беше информирано за това, аз също бях на полигона Яворовски по това време. Такива сигнали идваха по различни канали. Полигонът е на границата с Полша - има буквално около двадесетина километра до границата", разказа Владислав Селезньов, цитиран от ТСН.

Как е бил разубеден Путин да нанесе ядрен удар? Ето какво казва Селезньов:

"Тогава, мисля, задкулисната дипломация проработи ефективно - на Путин бе обяснено какви ще са критичните последици както за Руската федерация, така и лично за него, ако прибегне до подобна ядрена провокация."

Селезньов обаче е на мнение, че не може да се изключи варианта Путин все пак да прибегне до ядрен удар. "Може би нещо се е променило оттогава и Путин се е почувствал неуязвим и готов да реализира такъв план. Не бих изключил напълно този вариант", каза той.

Преди дни Путин отново заплаши с ядрен удар

Припомняме, че на 29 февруари 2024 г. в обръщениетто си към руския народ диктаторът Владимир Путин отново отправи ядрена заплаха към Запада. Това стана след като френският президент Еманюел Макрон обяви, че се обмисля изпращането на натовски войски в Украйна.

"Ние помним съдбата на тези, които някога изпратиха своите контингенти на територията на нашата страна", каза Путин. И продължи: "Но сега последствията за тези, които евентуално могат да го направят, ще бъдат много по-трагични. ... Те трябва в крайна сметка да разберат, че ние също имаме оръжие - и те знаят това - ние също имаме оръжие, което може да поразява цели на тяхна територия."

Още: Захарова: Потенциалните ядрени обекти в Северна Европа ще станат легитимни цели на Русия (ВИДЕО) 

"Всичко, което те измислят сега, за да плашат целия свят - това реално е конфликт с използването на ядрени оръжия - и следователно унищожаването на цивилизацията. Те какво, не разбират ли това?", заяви руският диктатор, пропускайки да отбележи, че именно той размахва като плашило ядрените оръжия от много време насам. Макрон вдигна залога във войната и Путин се засегна

Припомняме също така какво разказа Олексий Арестович в същото интервю за Василий Голованов къде именно според него ще нанесе удар Путин срещу страна членка от НАТО и какъв ще бъде последващият ход на събитията: Слабото място на НАТО, което Путин ще пробие: Анализ на бивш съветник на Зеленски (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа