Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна

16320
Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна
Снимка: Getty Images/Guliver

Не – така Владислав Сурков, бившият помощник на руския диктатор Владимир Путин, отговаря накратко на въпрос дали когато Кремъл е работил за оформяне на Минските споразумения го е правил с идеята те да проработят.

Интервюто е буквално формат "блиц" и е взето от политолога Алексей Чеснаков, директор на Центъра за текуща политика. То е публикувано в Телеграм канала му. Чеснаков е работил като зам.-директор по вътрешната политика на администрацията на Путин в периода 2001 - 2008 година и зам.-главен секретар на "Единна Русия", партията на Путин, в периода 2012 - 2013 година.

Как да не се преговаря с Русия: Пет урока от Дмитро Кулеба

С наближаването на една година от началото на агресивната война на Русия срещу Украйна някои хора в САЩ и на Запад продължават да внуша...

Отговорът на Сурков е поредно доказателство, че Владимир Путин никога не се е стремял към истински мир в Донбас и Украйна. Сурков е считан за т.нар. сив кардинал на Путин – той е бил негов съветник от септември, 2013 година до януари, 2020 година. Официално Сурков отговаря за социално-икономическата сфера, но е публична тайна, че неговата специална задача е била отношенията с Украйна. По време на Майдана през 2014 година Сурков на няколко пъти е на срещи с украинския президент Виктор Янукович в Киев – Янукович е считан за машата на Путин в Украйна и в крайна сметка беше принуден да сдаде поста заради големите протести, след като отказа да подпише споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС. Украинската прокуратура счита, че Сурков е бил на среща с Янукович, за да се осведоми за организацията на Майдана, има ли и какво финансиране на протестите. А бившият ръководител на украинската ДАНС Валентин Наливайченко коментира, че Сурков е бил организаторът на провокацията със стрелба от снайперисти на Майдана, при която загинаха над 30 души. Репортаж на Deutsche Welle за тогавашните събития сочи, че не подчинените на Янукович специални части "Беркут" са стреляли.

Минските споразумения са опитите с посредничеството на Франция и Германия да бъде спряна войната в Донбас, която избухна именно след Майдана. Те са две на брой, като второто се състои от пакет от мерки, включително прекратяване на огъня, изтегляне на тежки оръжия от фронтовата линия, освобождаване на военнопленници, конституционна реформа в Украйна, предоставяща самоуправление на определени райони на Донбас. Всички страни по тях официално казват, че точно Минските споразумения следва да са основа на истински мирен договор. Признанието на Сурков обаче е поредното доказателство, че Путин изобщо не е имал намерение да работи за мир.

ОЩЕ: Разсекретиха последния разговор на Макрон с Путин точно преди войната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа