Макрон вдигна залога във войната и Путин се засегна

13283
Макрон вдигна залога във войната и Путин се засегна
Снимка: принтскрийн/YouTube/Телеканал дождь

За първи път не Путин, а лидер на страна членка от НАТО вдига залога във войната на Русия срещу Украйна. Инициативата на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на военни от НАТО в защитаващата се страна е успяла да жегне диктатора Владимир Путин, което си пролича след като той изрично коментира предложението на Франция по време на речта си пред Федералното събрание на Русия на 29 февруари 2024 г. Това пише политическият журналист Виктор Шлинчак в свой анализ, публикуван в профила му във Facebook.

Независимо от това, че Москва злорадства, че не всички в Европейския съюз и в централата на НАТО подкрепят френската идея, Путин се е засегнал, пише анализаторът.

ОЩЕ: Макрон не изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна

„Началото на дискусия за натовски войски в Украйна вече е стъпка към един съвсем различен сценарий от тези, които съществуваха едва до вчера", продължава той.

"За първи път от две години война не Русия, а представител на страна членка на НАТО вдига залога. Нека ви напомня, че Франция също е ядрена държава, а това е много важен момент.

Преди това само Путин и подопечните му си позволяваха да размахват ядрената заплаха. Те бяха усетили страха на западните общества и западните лидери - и периодично измъкваха „от гащите си“ заплахата за ядрено унищожение. Те я вадеха, получаваха едно „Ай, ай, ай!“ от Китай, после пак я криеха и след това отново преминаваха към следващия кръг от заплахи. И това продължи до момента, в който светът наистина спря да трепери от поредното пиянско изхвърляне на Медведев (заместник-секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация).

И изглежда, че отделни западни лидери най-накрая след 2 години са преодолели парализиращия ги страх и започват да действат асиметрично“, пише анализаторът.

ОЩЕ: Париж: Русия представлява пряка заплаха за Франция (ВИДЕО)

По думите му предложението на Макрон за изпращане на натовски войски в Украйна е заявка за ново лидерство в Европа. И подчертава, че това се случва „на фона на спада на влиянието на САЩ, които навлизат в собствена политическа и идеологическа криза и губят функциите си на световен полицай. На фона на подвитата опашка на германския канцлер. На фона на желанието на отделни държави „да направят някакси така, че да се върнат времената отпреди 24 февруари 2022 г.“.

„На 7 март Макрон събира лидерите на всички парламентарни партии, за да обсъди с тях ситуацията в Украйна. И идеята за изпращане на специални натовски сили в Украйна, както съобщават френските медии. Ще следим“, завършва журналистът.

ОЩЕ: Макрон: Всяка от думите ми за Украйна е обмислена, премерена и тежи на мястото си

Припомняме, че по време на украинската среща на върха в Париж френският президент не изключи изпращането на военен персонал от западни страни в Украйна. „Ще направим всичко необходимо, за да попречим на Русия да спечели тази война“, каза тогава Макрон. Вчера обаче, 4 февруари, в интервю пред чешки издания Макрон уточни: „Това не означава, че обмисляме изпращането на френски войски в Украйна в близко бъдеще, но означава, че започваме дискусия и мислим за всичко, което може да се направи, за да подкрепим Украйна, особено на украинска територия.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Politico: Европа е далеч от забрана на TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа