Ковид ваксина за нормален живот - последен шанс за Франция да премисли

4007
Ковид ваксина за нормален живот - последен шанс за Франция да премисли
Снимка: Getty images

След две седмици на бурни дебати законопроектът за ваксинационния сертификат във Франция бе приет в неделя с 215 гласа "за", 58 "против" и 7 "въздържал се". Депутатите от левицата, които гласуваха против обаче, пуснаха две различни жалби до Конституционния съвет (еквивалент на Конституционния съд в България), които ще отложат обнародването на закона с няколко дни.

Френското правителство се надяваше прилагането на ваксинационния пропуск да започне още на 15 януари, но сега предвид двете жалби тази дата ще бъде изместена вероятно с няколко дни. Новият документ ще се изисква за достъп до заведения за хранене, развлекателни дейности, големи спортни събития, панаири и други събития, както и за междурегионалния обществен транспорт. Освен това за достъп до здравни услуги и болници вече няма да е достатъчен отрицателният тест за коронавирус.

Учителите във Франция на протест заради хаотичните ковид-мерки

Учителите във Франция излязоха на протест, защото според тях правителството не е успяло да приеме съгласувана политика за управление на...

Новият пропуск ще се прилага за всички над 16-годишна възраст. Младежите от 12 до 15 години, за които е нужно съгласие на родител, остават длъжни да представят текущия в момента здравен пропуск.

Ще стане ли в крайна сметка?

Правителството настоява спорният законопроект за налагане в страната на пропуск за ваксинация да влезе в сила възможно най-скоро заради поредната вълна на Covid-19. Само че двете внесени жалби, целящи да се гарантира зачитането на "основните свободи" на гражданите, ще забавят този процес.

Вчера (16 януари) депутатите надълго и нашироко обсъждаха за пореден път възможността за проверка на самоличността на притежателя на пропуск от страна на ресторантите и другите заведения за хранене и развлечения, в случай на съмнение – една мярка, която вече бе отменена от Сената. Този контрол е "юридически много несигурен", "неефективен" и в действителност няма да се практикува, напразно твърдеше Гийом Лариве от републиканската партия, пише Le Figaro. Лидерът на комунистите Андре Шасен нарече в прав текст пропуска за ваксинация "безполезен", защото не предотвратява заразяването с вируса.

Макрон директно се закани на неваксинираните срещу коронавируса във Франция

Френският президент Еманюел Макрон предупреди хората във Франция, които все още не са ваксинирани срещу коронавируса, че ще им създаде ...

Въпреки това десните депутати смятат законопроекта за "като цяло полезен" и нямаха възражения.

По инициатива на депутата от "La France insoumise" Уго Берналисис, който събра необходимия брой гласове – 60, Конституционният съвет бе сезиран, за да бъде проверено дали законопроектът не нарушава френската конституция. "Това е добрата новина за деня", заяви Берналисис вчера след края на парламентарната сесия, след като неговата група единодушно се противопостави на новия закон. Позицията против е, защото колегите на Берналисис смятат, че законът засяга "индивидуалните свободи" и "ежедневието на хората".

"Струва ми се най-малкото важно да се провери дали всичко това отговаря на нашите основни фундаментални принципи, на принципите на републиката", изтъкна Берналисис.

Френски министър: Всички само с ваксина на "Ролан Гарос", включително Джокович

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа