Лидерите на ЕС забраняват две трети от вноса на руски петрол (ВИДЕО)

4752
Лидерите на ЕС забраняват две трети от вноса на руски петрол (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Лидерите на ЕС постигнаха съгласие за съществена забрана на вноса на руски петрол за 27-те страни от блока. Това съобщи председателят на Европейския съвет ЕС Шарл Мишел, предаде Ройтерс.

Мишел обяви в Twitter, че забраната ще обхване незабавно повече от две трети от вноса на петрол от Русия, "като по този начин се ограничи голям източник на финансиране за нейната военна машина". 

Засега идеята е от ембаргото да отпадне петролопроводът "Дружба" и да се налагат санкции само върху петрола, доставян до ЕС с танкери незабавно - т.е. 2/3 от общия обем. Унгария, която внася 65 процента от потреблението на петрол от Русия през тръбопровода "Дружба", поиска изключване от забраната за внос. Унгарският премиер Виктор Орбан определи това като "добро решение", но търси допълнителни гаранции за енергийните доставки на страната си.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обаче коментира, че на практика ембаргото ще е по-голямо от само спиране на танкерите, защото Германия и Полша са изявили желание да ограничат вноса на руския петрол през тръбопроводи до края на годината. По думите на Фон дер Лайен, до края на годината "ефективно" ще бъдат отрязани 90% от вноса на руски петрол в ЕС. Тя уточни, че всъщност оставали 10%, идващи по "Дружба".

Шарл Мишел: Глобалната сигурност е застрашена

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е в Япония, където тази сутрин посети град Хирошима. През 1945 г. градът е подложен на п...

"Имаме политическо съгласие за голямата рамка", каза председателят на ЕК.

Какви точно ще са техническите подробности на рамката за ограничаване на руския петрол, ще стане ясно в сряда, 1 юни. Това ще бъде дискутирано и уточнено на ниво "европейски посланици".

Според експертни оценки, Русия плаща по около 250 000 000 долара на ден за войната на Путин в Украйна, но получава 1 000 000 000 евро от ЕС под формата на плащания за петрол и газ.

Зеленски пред Европейския съюз: Вътрешните разпри трябва да спрат (ВИДЕО)

"Вътрешните разпри трябва да спрат". Това заяви днес украинският президент Володимир Зеленски пред лидерите на страните от Европейския ...

Лидерите на ЕС, които се срещнаха в Брюксел, се договориха също така да прекъснат достъпа на най-голямата руска банка Сбербанк до системата SWIFT и да забранят още три руски държавни радио- и телевизионни оператори, добави Мишел.

ПЪЛЕН СПИСЪК С ПОЕТИТЕ АНГАЖИМЕНТИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК!

Преди началото на срещата на върха премиерът Кирил Петков обяви, че България иска да получи отсрочка за ембаргото на внос на руски петрол до декември 2024 г. "Радвам се, че нашите партньори ни виждат като истински партньор и са готови да се съобразят с нас заради силната ни позиция относно санкциите срещу Русия. Надяваме се до декември 2024 г. да можем да продължаваме да купуваме руски петрол, понеже има технически причини на ниво рафинерия и е много важно като цяло за енергийната сигурност на България“, съобщи премиерът.

Малко преди съобщението украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията остава "изключително тежка" в региона на Донбас, където Русия е съсредоточила своите военни усилия, след като не успя да превземе украинската столица Киев през март.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа