МААЕ: АЕЦ "Запорожие" пак е изключена от мрежата, поддържат я 8 генератора

1216
МААЕ: АЕЦ "Запорожие" пак е изключена от мрежата, поддържат я 8 генератора
Снимка: Getty images

АЕЦ "Запорожие" отново е загубила достъп до външно електрозахранване и разчита на аварийните си дизелови генератори, необходими за охлаждане на реактора и други важни функции, свързани с ядрената безопасност и сигурност. Това заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, като се позова на информация, предоставена от персонала на МААЕ в АЕЦ-а.

Съобщението на агенцията идва след поредните масирани ракетни атаки на Русия по цяла Украйна. При тях загинаха най-малко 10 души, а отделно "Енергоатом" съобщи, че три ядрени централи са изключени от енергийната мрежа на страната - АЕЦ Ровно, Южноукраинската АЕЦ и АЕЦ Хмелницки. Все още за тях няма нова информация.

МААЕ призова Русия да напусне Запорожката АЕЦ

Управителният съвет на МААЕ прие резолюция, призоваваща Русия да напусне Запорожката АЕЦ и да спре действията срещу украинските ядрени ...

МААЕ подчертава, че АЕЦ "Запорожие", която също е с проблеми след ракетните удари, е украинска - въпреки че Владимир Путин незаконно я присвои с указ.

Всичко това показва все по-несигурната и трудна ситуация с ядрената безопасност и сигурност в най-голямата атомна електроцентрала в Европа и идва само няколко дни след като тя беше многократно обстрелвана, заяви Гроси.

По време на сегашния военен конфликт в Украйна АЕЦ "Белене" на няколко пъти е била изключвана от националната мрежа, като за последно това се случи в началото на ноември, когато възстановяването на външните доставки на електроенергия отне два дни.

ОЩЕ: "Играете си с огъня!": ООН с предупреждение заради обстрела на ядрената централа в Запорожие

Екипът от експерти на МААЕ, който се намира в АЕЦ-а, заяви, че централата е загубила външното си захранване в 15:30 ч. местно време на 23 ноември. Била е напълно изключена от мрежата. "Първоначално всички 20 дизелови генератора на обекта започнаха да работят автоматично, а сега осем от тях захранват обекта с резервно електричество, необходимо за цялото оборудване, свързано с безопасността. Останалите 12 дизелови генератора са в режим на готовност", обявиха от агенцията.

МААЕ с притеснителен доклад - руснаците правят каквото си искат в АЕЦ "Запорожие"

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е притеснена за случващото се в Украйна и в следващите седмици ще изпрати мисии за ядре...

Екипът на МААЕ съобщи също, че персоналът на централата извършва всички дейности съгласно процедурите за случай на загуба на захранване извън площадката. Добавя се, че шестте реактора са в безопасно и стабилно състояние. Двата реактора, които са били в режим на горещо спиране, за да осигурят пара и отопление на централата и близкия град Енергодар, ще бъдат подготвени за охлаждане. Останалите четири остават в режим на студено спиране.

Необходимостта от сигурно захранване от мрежата извън площадката за всички ядрени обекти е един от седемте задължителни стълба за осигуряване на ядрена безопасност и сигурност по време на въоръжен конфликт, които Гроси очерта през март. Реакторите се нуждаят от електроенергия за охлаждане и други важни функции, свързани с ядрената безопасност и сигурност, също и когато са в режим на спиране и вече не произвеждат електроенергия. В случай на външна загуба на електроенергия те разполагат с аварийни дизелови генератори, които могат да осигурят резервна електроенергия за ограничен период от време - най-малко за 10 дни в случая на АЕЦ "Запорожие".

По-рано вчера Гроси се срещна в Истанбул с руска делегация, водена от генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов, за консултации по оперативните аспекти, свързани с безопасността на АЕЦ "Запорожие". Обсъдена е била необходимостта от спешно създаване на зона за защита на ядрената безопасност и сигурност около централата.

Междувременно ООН осъди действията на Русия, свързани с ядрената безопасност. "Светът не може да си позволи нова ядрена катастрофа", каза на спешно заседание зам.-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Розмари Дикарло. "Г-н Гроси потвърди, че въпреки сериозността на атаките, ключовото оборудване е останало непокътнато и няма непосредствени проблеми с ядрената или радиационната безопасност. Това е резултат от чист късмет. Не знаем колко дълго ще продължи този късмет", смята тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо: Словакия не подкрепя приемането на Украйна в НАТО

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.04 - Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

Вархеи: ЕС скоро ще има нови членове

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа