10 жертви в Украйна при последните руски атаки, Зеленски поиска от ООН помощ срещу терора

2098
10 жертви в Украйна при последните руски атаки, Зеленски поиска от ООН помощ срещу терора
Снимка: Getty Images

Най-малко 10 души са загинали в Украйна при последната масирана ракетна атака на руснаците от 23 ноември. Това съобщи вътрешният министър Денис Монастирский, който допълни, че са били ударени три жилищни сгради.

Припомняме, че вчера руска ракета порази и родилно отделение край Запорожие, при което загина новородено, а майката бе извадена изпод руините и спасена. По-късно Русия изстреля още ракети по различни градове в страната, прекъсвайки електричеството и водоснабдяването в много региони.

Според Военновъздушните сили на Украйна системите за противовъздушна отбрана са неутрализирали 51 от общо 70 ракети на 23 ноември, свалили са и пет дрона камикадзе. Монастирский заяви, че между 10 октомври и 23 ноември руските сили са насочили почти 600 ракети към украинска територия.

Руските ракети по цивилни цели не носят успех на фронта

Моментното положение на фронта в Украйна буквално отразява шахматния термин "пат". Това личи както от сутрешната сводка на Генералния щ...

Смъртоносната атака от вчера е петият мащабен въздушен удар на Русия, насочен срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Предишните бяха извършени на 10 октомври, 17 октомври, 31 октомври и 15 ноември. Те доведоха до прекъсване на електрозахранването в цяла Украйна, включително в Киев – както и сега.

Русия призна, че енергийната система на Украйна е една от основните ѝ цели. Според Женевските конвенции атакуването на жизненоважна обществена инфраструктура е военно престъпление.

Според офиса на президента Володимир Зеленски електричеството е било възстановено в 15 области, както и в Киев. По-рано стана ясно, че 80% от столицата е без ток и вода, а тази сутрин кметът Владимир Кличко заяви, че 70% от домакинствата са без електричество, а специалистите са работили цяла нощ.

Заради всичко случило се Зеленски инициира спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Той призова организацията да предприеме действия, за да спре руските ракетни атаки срещу цивилни и срещу ключовата инфраструктура в период, в който зимата вече настъпва.

Украински данни: Колко ракети са ѝ останали на Русия?

Министерството на отбраната на Украйна представи данни за руските ракетни запаси и направи оценка колко ракети са използвали руснаците ...

„Съветът за сигурност на ООН беше създаден като най-властната световна платформа за решения и действия. Следователно, той трябва да направи ясна оценка на действията на терористичната държава“, каза украинският президент. „Не можем да бъдем заложници на един международен терорист“.

Зеленски поиска Москва да няма право на глас за нито едно решение, касаещо самата нея. „Русия прави всичко възможно, за да направи един енергиен генератор по-мощен инструмент от Хартата на ООН“, заяви той.

Съюзниците на Украйна остро осъдиха руските атаки от вчера, а представителят на Руската федерация в ООН Василий Небензя отново изуми. Той заяви, че за смъртта на цивилни в Украйна не били виновни масираните ракетни удари на руските войски и целенасоченото разрушаване на критична инфраструктура, а украинските системи за ПВО.

Вчера Европейският парламент гласува с огромно мнозинство, че Руската федерация е спонсор на тероризма.

ОЩЕ: Зеленски: САЩ прави всичко за защита на живота ни, а Русия удари болница и уби бебе (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа