Между чука и наковалнята: Русия е пред дилема за Днепър и Запорожието (ВИДЕО)

11779
Между чука и наковалнята: Русия е пред дилема за Днепър и Запорожието (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Руското военно командване ще изпита затруднения да прехвърли резерви в защита на източния бряг на река Днепър, след като едновременно трябва да осигурява и защитата срещу украинската контраофанзива в Запорожието. Това заключение е на челно място в днешния анализ на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

(КАРТА) Освен съответни препратки в библиографията на анализа на ISW, сутрешните обзори на два от най-популярните руски военни телеграм канали – този на WarGonzo, списван от Семьон Пегов, и този на създадения от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук канал "Рибар", пак са съсредоточени върху Днепър. Пегов констатира, че украинците прехвърлят успешно бронирана техника на източния бряг на Днепър, както и не спират боевете при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър), както и по линията Пойма – Песчановка – Подстепно (12-17 километра източно от Херсон). "Рибар" директно пише, че без подкрепления руските сили в района няма да могат да изтикат украинците обратно през Днепър от заетите вече позиции. А друг популярен руски телеграм канал "Двама майори" съобщава (превод и на английски език), че украинците вече използват и военен хеликоптер за обстрел на руски позиции при Кринки, докато украинските военни разширяват зоната на контрол на юг от Кринки, в гористия пояс до селището. А украинският военен наблюдател Константин Машовец посочва, че украинците отдавна са укрепили позициите си от Антоновския жп мост на север от Пойма до Антоновския мост, използван от МПС северно от Олешки (7 километра южно от град Херсон и 4 километра от река Днепър).

Ако руското командване реши да прехвърля части на Седма ВВС дивизия, които защитават Запорожието, това вероятно ще наруши отбраната там, пише директно ISW, като добавя, че руснаците продължават да трупат резерви за офанзивите срещу Авдеевка и Купянск.

Развитие на военните действия в Украйна

В Запорожието вече има геолокализирани видеокадри (18+), доказващи украински напредък северозападно от Върбово (18 километра югозападно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол) – за него съобщаваха както украински източници, така и Семьон Пегов.

(КАРТА) ISW обръща внимание и на случващото се при Бахмут – там видимо руснаците тръгнаха в атака. Факт е, че днес сутринта и "Рибар" тръби как руснаците разширили зоната си на контрол при Берховка (5-6 километра северозападно от Бахмут), а на юг боевете вече са в района на Клещеевка и Андреевка (7-10 километра юг-югозапад от Бахмут). Според американските експерти обаче за пореден път става въпрос за непремислени добре операции и опит да се възползват от прехвърляне на украински части от Бахмут към други направления на фронта. Какво струва на руснаците това – вижте видеокадрите, геолокализирани източно от Клещеевка – а украинският генщаб съобщава за 10 отбити руски пехотни атаки през вчерашния ден при Богдановка (точно до Берховка), Клещеевка и Андеевка, след като онзи ден съобщението беше за 30 отбити атаки:

Що се отнася до боевете при Авдеевка, Семьон Пегов смело твърди, че руските части са стигнали до покрайнините на Степово (3 километра северозападно от индустриалната зона на Авдеевка), следвайки местната жп линия. Същото казва и "Рибар" - напредъкът е северозападно от Красногоровка (5 километра северозападно от Авдеевка). Същевременно обаче Пегов казва, че украинците си върнали някои позиции североизточно от Водяне (4 километра южно от Авдеевка). Говорителят на украинската армия за Таврийското направление полковник Олександър Щупун коментира, че при Авдеевка руснаците са увеличили използването за бомбардировки на изтребители Су-25, както и на военни хеликоптери Ка-52 и Ми-8.

В направлението към Купянск има лек руски напредък при Першотравнево (24 километра източно от Купянск). Продължават неуспешните руски атаки на Синковка (8 километра североизточно от Купянск) – за последното денонощие има 7 такива според сводката на украинския генщаб.

Тази сутрин Крим отново се събуди с взривове. Според руското военно министерство са свалени два дрона – само че украинският телеграм канал "Кримски ветер" казва на база свои източници, че в Черноморско са ударени руска казарма и плавателни съдове. Има данни и за удар във Феодосия, където има нефтобаза, обслужваща Руския черноморски флот - прокремълският руски телеграм канал Baza казва, че един от общо два дрона, атакували базата, е паднал на нейната територия и се е взривил, като е повредена конструкцията на една от електрическите подстанции, а 27 служители на предприятието са евакуирани:

Снощи във Виница избухна голям пожар, който ангажира 40 пожарникари и 11 пожарни. Огънят обхванал склад – не се уточнява какво се е съхранявало там:

Сами се прецакват: Заради лъжливи доклади руското командване прави грешки (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа