Най-малко 20 загинали при руски удари, десетки ракети засипаха Украйна

8531
Най-малко 20 загинали при руски удари, десетки ракети засипаха Украйна
Снимка: Getty Images

Руски ракетни удари във вторник са причинили смъртта на най-малко 20 цивилни и са ранили 27 души в Източна Украйна, съобщи губернаторът на Донецка област. Това е най-високият дневен брой жертви от близо месец насам.

"Най-малко 10 убити и 15 ранени – това са последиците от обстрела на химическия завод в Авдийвка от руските окупатори", заяви губернаторът Павло Кириленко в Telegram. Коксохимическият завод - един от най-големите в Европа - е бил обект на множество нападения през последните години, когато подкрепяните от Русия сепаратистки сили се сражаваха с украинските войски.

По-късно във вторник Кириленко съобщи, че още петима души са загинали при обстрел в град Лиман, четирима в град Вугледар и по един в селата Велика Новосилка и Шандриголове. Кириленко заяви, че това е най-големият брой жертви, откакто преди около месец при руски удар по железопътна гара в град Краматорск загинаха 59 души.

Зеленски: Руските войски нанасят масирани удари по "Азовстал" (ВИДЕО)

Президентът Володимир Зеленски започна вечерното си обръщение с новината за 156-те цивилни, които бяха евакуирани в централния украинск...

"За всяко престъпление, извършено на наша земя, руснаците ще бъдат наказани", каза той. Според Кириленко атаката в Авдийвка е станала, докато "работниците току-що са приключили смяната си и са чакали на автобусната спирка автобус, който да ги откара от завода по домовете им". Авдийвка - промишлен град северно от контролирания от сепаратистите Донецк, е на фронтовата линия на войната с Русия. 

Мощни експлозии отекнаха тази вечер на различна места в Украйна - в градовете Лвов и Днепър, а също в Киевска и Кировградска област, съобщи УНИАН. Кметът на Лвов Андрий Садови потвърди, че в западния украински град е имало взривове, и призова местните жители да останат в укритията.

В град Днепър, на изток, са отекнали най-малко три взрива, казаха очевидци. В социалните мрежи има съобщения за експлозии на десния бряг на река Днепър в Киевска област. В Кировградска област, Централна Украйна, е паднала руска ракета, заяви представител на местните власти. В социалните мрежи се съобщава за прелетяла ракета над западната Тернополска област. Две ракети са били свалени над град Виница, на 200 километра югозападно от Киев, каза съветникът в украинското министерство на вътрешните работи Антон Херашченко.

Русия бомбардира Лвов, сирени за въздушни нападения в цяла Украйна

Русия нанесе ракетни удари срещу Лвов в Западна Украйна. В града има прекъсвания на електрозахранването след руски въздушен удар, съобщ...

За първи път от началото на руската инвазия е била засегната и граничещата с Унгария Закарпатска област в Западна Украйна. Досега този район беше пощаден  от военните действия, отбелязва АФП. "Ракета падна в планински район в Закарпатието. Службите работят на място, изясняваме информацията за възможни жертви и ранени", съобщи в Телеграм областният управител Виктор Микита. Редица влакове в Украйна ще се движат със закъснение заради руски обстрел по гари, съобщи националната железопътна компания.

„На 3 май вечерта имаше въздушни удари в цяла Украйна. Руските стратегически бомбардировачи Ту-95 или Ту-160 нанасят ракетен удар от Каспийския регион. Бяха изстреляни приблизително 18 ракети, които поразиха инфраструктурни съоръжения в Днепропетровск, Кировоград, Лвов, Винишка, Киевска и Закарпатска области. Освен това са извършени ракетни атаки от други средства по Одеска и Донецка области“, се казва в съобщение на украинското командване.

Така Украйна преживява една от най-тежките си нощи от началото на руската инвазия на 24 февруари. Най-интензивни са сраженията в Донбас, превземането на койта се превърна в основна цел на Москва след провала в другите части на страната.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа