Някои руски загуби в Украйна са по-големи от тези в Афганистан, твърди Украйна (ВИДЕО)

9798
Някои руски загуби в Украйна са по-големи от тези в Афганистан, твърди Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Загубите на руската армия за почти един месец война в Украйна са съизмерими със загубите на СССР при войната в Афганистан през 80-те години на XX век. Това е позицията на украинската армия, която публикува поредна статистика по темата.

Според публикацията на Украинските сухопътни сили в официалния профил във Фейсбук, руските военни жертви в Украйна вече са 15 300 души! За сравнение, в Афганистан са убити 15 051 руски войници. А преди малко повече от денонощие имаше информация от Русия, която сочеше 10 000 убити руски войници, но тя бързо беше изтрита от сайта на руския вестник "Комсомолская правда", който цитираше данни на руското министерство на отбраната. В Украйна вече са загинали шестима руски генерали, докато за цялата кампания в Афганистан.

На 21 март, пред CNN бившият ръководител на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс коментира развитието на войната в Украйна и специално темата с убитите руски генерали, като обясни украинската тактика. Той говори преди новината за смъртта на шести руски командир (бел.ред. - заместник-командирът на Черноморския флот на Русия). По думите му, в става въпрос за следното – руската армия е лошо подготвена комуникационно и често ползва дори мобилни телефони на обикновени украински граждани, които е откраднала. Само че това позволява на украинците да блокират радиочестотите – съответно, се обърква движението на дадена руска военна част, обикновено конвой или колона. Командващият руски генерал отива в челото, за да види какво става, тъй като няма инициатива от по-нисък чин и така генералът става мишена. Тази тактика на украинците – да спират военни конвои и особено такива с танкове и бронирани машини, е добре описана и от Financial Times в уникален интерактивен материал. Накратко – украинците чакат в засада, обикновено с противотанкови ракети (например "Хавелин") и стрелят от засада по първата и последната машина в руската колона. Така цялата колона бива блокирана, защото особено в северната част на Украйна времето не е толкова студено и тежки машини не могат да вървят извън вече построени пътища, тъй като затъват.

Какво друго съобщават украинците – 509 унищожени руски танка в Украйна срещу 385 в Афганистан. 1556 унищожени руски БТР-а в Украйна срещу 1314 в Афганистан. Във въздушно отношение обаче Руската федерация засега е по-добре, отколкото СССР в Афганистан - 99 свалени руски самолета срещу 118 в Афганистан, 123 свалени руски хеликоптера срещу 400 в Афганистан. Само за 22 март са свалени 6 руски самолета, 1 хеликоптер, 5 дрона и 5 крилати ракети, твърдят от украинските ВВС в публикация на официалния си профил във Фейсбук.

Междувременно, беларуската опозиционна телевизия NEXTA, чието гледане е подсъдимо по беларуския наказателен кодекс, съобщи, че вероятността беларуската армия да се присъедини към руската в Украйна още е голяма. Има обаче и много силни настроения против в беларуските военни структури и шансът за открит бунт при такова решение на Лукашенко не е за пренебрегване.

Отношенията с Русия

Европейската организация за сателитна метеорология (EUMETSAT) прекрати сътрудничеството си с Русия. Причината – подаването на данни може да помогне на Руската федерация в планирането кога да използва химическо и биологично оръжие в Украйна. Сателитните данни дават по-добра представа за движението на въздушните маси и съответно е по-лесно да се направи прогноза буквално накъде ще духа вятърът, което е ключово при употребата на такива оръжия.

За уникален случай съобщи Kyiv Independent – че е имало руска бомбардировка на рафинерия в Луганска област, която обаче е собственост на "Роснефт". Това е станало в края на миналата седмица. Няма жертви при атаката - че е имало бомбардировка потвърждaват и други източници, но без да уточняват кой е обстрелял рафинерията.

От 21 март френският автомобилен гигант Renault възобнови работата си в Русия, съобщи Reuters. Французите държат мажоритатен дял в "АвтоВаз" – най-големият руски производител на автомобили, включително "Лада". Като контрапункт една от най-големите френски банки Credit Agricole напълно спря работа в Русия.

ОЩЕ: Ехтят взривове и престрелки в цяла Украйна: Осуетиха покушение срещу Зеленски и Кличко (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Двама задържани в Полша за пребития с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com