Нов протест на учителите се провежда в Букурещ

658
Нов протест на учителите се провежда в Букурещ
Снимка: iStock

Над 2000 учители от Мехединц, Горж, Ботошани, Васлуй, Ръдъуц, Телеорман, Калараш, Бакъу, Плоещ, протестират и в този час на площад "Виктория" пред сградата на Министерския съвет в Букурещ. Те носят свирки, вувузели и мегафони. Недоволните развяват плакати с надпис "Управляващи, ако обичате учениците, уважавайте учителите", "Сметките не се плащат с призвание", "Без образование всяка нация умира", "6 % от БВП за образование остана само мит", "Не искаме премии, искаме заплати".

Символично начало на днешната демонстрация постави учителят Чезар Аврамуца. Той пръв пристигна на площад "Виктория" с огромен флаг и кръст, предава БТА.

"Това не е само моя кауза, това е национална кауза. Винаги идвам на протестите с румънското знаме, но днес донесох и кръст. Символизира "Образована Румъния", която умря. Помните вероятно, че така се казваше проектът на президента Клаус Йоханис, който ни ръководи от 10 години.  Но и държавният глава, и проектът му се провалиха. "Образована Румъния" е нула. Надявам се румънският народ да се събуди", коментира за БТА Чезар Аврамуца.

САЩ откриват офис в Букурещ за борба с трафика на дрога в Югоизточна Европа

Американско звено за трансгранично разследване на престъпления ще отвори врати в Румъния, за да помогне за разбиването на мрежи за траф...

Според него стачката и протестите ще дадат резултат. "Образованието прави от един народ това, което е. Всички големи лидери и ръководители на света са били велики благодарение на образованието, което са получили. Образованието е основата на обществото", добави Чезар Аврамуца.

"Ако образованието им се струва прекалено скъпо, нека да почакат да видят колко струва безразличието им", коментира учителка от училище "Преда Бузеску" от град Бербещи в окръг Вълча. 

Междувременно председателят на Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет" Мариус Нистор съобщи, че стачката няма да приключи днес. "Днес ще дадем урок по гражданско самосъзнание на нашите политици, на тези, които поеха ангажименти, но не ги спазват. Тези, които приемат закони, но не ги спазват. Тези, които продължават да се шегуват с учителите. Тези, които 30 години игнорират реалните проблеми в образованието", коментира пред БТА Мариус Нистор, който също беше сред първите, включили се в днешната демонстрация. 

Укрепването на Източния фланг на НАТО обсъдиха министрите на отбраната от Б-9

Изпълнението на решенията от Мадрид и пътят до срещата на върха на НАТО във Вилнюс, засилването на възпиращия и отбранителен потенциал ...

По думите му мнозинството от учителите не одобряват приетия от правителството меморандум. "Начинът, по който действа правителството, начинът, по който действа президентът, ни докара до тази ситуация. На колегите им омръзна да бъдат оставяни винаги последни на опашката. Трябва да бъдат уважавани", подчерта синдикалистът. В отговор на въпрос на БТА има ли риск от провал на учебната година, той заяви: "Не знам. Не искаме замразяване на учебния процес под никаква форма, но и те трябва да ни разберат". 

Представители от Националния съюз на студентските организации в Румъния също се включиха в днешния протест, за да подкрепят учителите. Най-малкият участник в днешната демонстрация е на видима възраст 5 години, най-възрастният - жена на 80.

"Достойнство, почтеност, уважение", написаха с тебешир върху асфалта пред Министерския съвет участници в протеста. 

На този фон в писмо до медиите правителството обяви нов кръг на преговорите с представителите на синдикатите от образователния сектор. За момента подробности не са известни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа