Учители от цяла Румъния протестират в Букурещ

1399
Учители от цяла Румъния протестират в Букурещ
Снимка: iStock

Хиляди учители от Букурещ, Арад, Дъмбовица, Сучава, Харгица, Ботошани и други части на страната протестираха пред Министерския съвет на площад "Виктория" в Букурещ.

Те озвучиха сградата със свирки, вувузели и сирени и развяваха плакати с надпис “Необразован народ - маса за манипулация”, “Това не е нашият Чука”, “Предпочитам да преподавам, но правителството не ни оставя”, “Инвестирайки в образование, инвестирате в бъдещето на Румъния”, “Румъния - страна на ЕС. Къде е образованието”, “Образованието е най-силното оръжие, което можеш да използваш, за да промениш света”.

Недоволни учители от Арад развяваха огромен национален флаг с дупка по средата и надпис “Правителството трябва да е в служба на народа. Ненамиране на решение на кризата е равно на оставка. Долу крадците. Долу грабежа”. Представители на Федерацията на свободните синдикати в образованието скандираха “Без нас никой от вас не струва”. Имаше и хора, които дрънкаха с чанове, “за да прогонят злите сили”, както те самите се изразиха.

Сорин Булгару от гимназия “Матиас Хамер” в Анина, Караш Северин показа бележа със заплатата, която получава за 30 години стаж в системата - 4982 леи (1992 лв). “Днес сме тук, за да настояваме за достойнство, за уважение, достатъчно ни унижиха. Ако не бъдем чути, ще продължим да стачкуваме”, сподели той.

“Ще си даря заплатата на правителството. Ние не молим правителството за подаяние. Ние сме тези, от които се страхувате, защото мислим”, коментира негова колежка.

Едуард Гросу, учител по компютърни науки от Констанца сподели, че е учител от 2019 г., а заплатата му е 2500 леи (1000 лв).

Днешният протест е подкрепен и от родители и ученици, както и от служители, които са част от непедагогическия персонал. Очаква се в демонстрацията да се включат общо 20 000 души. Заради мащабната акция движението на много места в града е силно затруднено или блокирано.

В навечерието на Цветница: Процесия с цветя очаква Букурещ

В навечерието на големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим (Цветница), Румънската патриаршия и Букурещката архиепископия ор...

Протестът беше предшестван от напрежение между синдикати и управляващи. Повод за това стана съобщение на кабинета, че в 12 ч. в Министерския съвет ще се проведе среща на премиера Николае Чука с представтиели на синдикатите от образованието.

“Не съм получавал подобна покана. Нямам такава информация. Нито аз, нито колегите ми. Нито една от трите федерации не е получила такава покана”, заяви председателят на Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет" Мариус Нистор.

В понеделник правитлеството излезе с ново предложение за учителите -да им преведе две вноски, 2000 леи (800 лв.) през юни и 2000 леи (800 лв.) през октомври

Управляващите уточниха, че тези пари ще се отпускат всяка година до 2027, предаде БТА. За непедагогическия персонал предложените бонуси са съответно 500 леи (200 лв.) през юни и 1000 леи (400 лв.) през октомври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа