Нова мания във Франция – да се заразиш с КОВИД, за да не си сложиш трета доза ваксина

3507
Нова мания във Франция – да се заразиш с КОВИД, за да не си сложиш трета доза ваксина
Снимка: Getty Images

Докато по-лекото протичане на варианта Омикрон продължава да подхранва надеждите за скорошно излизане от пандемията, поставянето на третата доза ваксина срещу КОВИД буди все по-голяма съпротива във Франция.

„Не съм против здравния пропуск, още по-малко съм антиваксър“, казва Луиз (имената в материала са сменени) пред Le Figaro. „Но ако заболяването протича по-леко, искам да се заразя, за да отпадне най-после този въпрос“, казва 25-годишната млада жена. Тя, подобно на много други, си е поставила две дози от ваксината миналото лято, откликвайки на призива на президента Макрон "да се защитят най-уязвимите". „Казах си: „ако никой не го направи, ние никога няма да се измъкнем от това“, спомня си тя. Но след ваксинацията тя е имала неприятности - нарушен менструален цикъл. Към това се добавя и фактът, че ваксината осигурява малка защита срещу варианта Омикрон. Затова за Луиз аргументите за трета доза днес вече не са достатъчни и тя предпочита да се зарази и да преболедува.

Над половин милион заразени с COVID-19 за денонощие във Франция

Във Франция е поставен нов антирекорд по отношение на заразяванията с COVID-19. Над 500 000 души са се разболели за 24 часа, става ясно...

На същото мнение е и Марион, директор на комуникационна агенция, която също е с две дози ваксина. „Дъщеря ми имаше КОВИД преди 8 дни и й облизах лъжицата в желанието си да се инфектирам“, признава тя. „От месец се опитвам да се заразя по всякакъв начин, редовно се виждам с приятели с КОВИД, но засега без успех“, казва тя. Марион започва да се примирява, че може би спада към тази категория хора, които никога не могат да се заразят с вируса. „Ядосана съм, защото не искам да нарушавам закона, като вземам назаем ваксинационните пропуски на други хора“, споделя тя. И добавя: „Този пропуск за ваксинация е глупост и в моето обкръжение все повече говорим за това. Ситуацията е гротескна“, допълва Марион. В групите в WhatsApp нейни познати и приятели се поздравяват, когато успеят да се заразят с коронавирус. Очевидно отказът от третата доза показва все по-нарастващо раздразнение и умора сред голям брой хора, както и надеждата, че вълната от Омикрон най-сетне ще сложи край на пандемията.

Подобен е случаят и с 32-годишният Жереми, когото дори рискът от развитие на продължителен Covid със съпътстващи усложнения не е в състояние да изплаши достатъчно. Младият мъж разказва, че е ваксиниран с 2 дози преди повече от шест месеца и докато чака правителството да премахне ограниченията, което вече се прави в други страни, се надява да хване вируса. „Това ще ми даде допълнително време, за да избегна третата доза“, казва той и споделя, че се тества редовно, защото „никога не се знае” и е възможно да се зарази, дори да е безсимптомен.

Междувременно френското правителство твърди, че от 15 февруари би могло да се говори за промяна в изискванията относно ваксинационните сертификати. В същото време срокът за получаване на бустерна доза и съответно запазване валидността на сертификата ще бъде намален от седем на четири месеца след последната инжекция. Тогава девет милиона души във Франция може да загубят пропуска си, напомни преди два дни министърът на здравеопазването Оливие Веран.

 

Зачестяват нападенията срещу депутати във Франция от противниците на ваксинационните сертификати (ВИДЕО)

Протестите срещу мерките и ваксинационните сертификати във Франция не стихват, а все по-често се стига и до агресия срещу депутати. Пре...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа