Новини от света на Путин: Нов Гладомор, пране на пари с помощ от Запад (ВИДЕО)

5911
Новини от света на Путин: Нов Гладомор, пране на пари с помощ от Запад (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Русия е планирала и активно се е подготвяла да краде украински зърнени резерви и реколта, за да предизвика глад в Украйна. Плановете за нов Гладомор са разработвани месеци преди издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да нареди на армията си да нападне Украйна – това пише авторитетното британско издание The Independent.

План и цели

Според анализ на Global Rights Compliance (GRC), първите цели на руските танкове са били области, известни с голямото производство на украинско зърно и зърнени култури, както и селскостопанска инфраструктура. Освен това – GRC е събрала данни как Русия е почнала да купува камиони, за да транспортира крадени украински зърнени култури като още от декември 2021 година е подготвила 3 170-метрови кораба за износ на украинско зърно.

Още: Окупаторите спят, а украински партизани проникнаха в база на Черноморския флот в Крим (ВИДЕО)

По-малко от седмица след руската инвазия Русия вече е изнасяла по 12 000 тона украинско зърно на ден, сочи анализът на GRC. Досега откраднатото от Русия украинско зърно е на стойност 1 мрд. долара. А данните и доказателствата (сателитни кадри, свидетелски показания) ще бъдат представени пред Международния наказателен съд, където ще стане ясно ще има ли дело срещу режима на Путин – за използване на глада като специфично военно престъпление. Ако съдът види достатъчно основание в данните и доказателствата, може да издаде втора заповед за арест на Путин, коментира един от партньорите в GRC Катриона Мърдок, цитирана от The Independent.

Руски пари за черни дни на война

Междувременно, Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), известен с разследванията "Досиетата Панама" и "Досиетата Пандора", хвърли повече светлина как Кипър помага на санкционирания от Запада руски елит да пере пари и така да помогне на Путин в плановете му за война в Украйна и реализацията им. Изпирането на средства чрез избягване на западни санкции е ставало през над 800 компании и тръстове, регистрирани в офшорни зони като Кипър, Лихтенщайн, Британските Вирджински острови. Кипърски фирми за услуги са обслужвали минимум 25 санкционирани от Запада руснаци след анексирането на Крим през 2014 година и още 71 санкционирани руснаци след старта на войната в Украйна.

Конкретен пример – реномираният счетоводен гигант PriceWaterHouseCoopers обслужва руския олигарх Алексей Мордашов чрез кипърското си бюро и му помага да прехвърли 1,4 млрд. долара под формата на инвестиции, за да не бъдат блокирани от западните санкции, твърдят от ICIJ. И не само – счетоводната марка е помогнала на Александър Аврамов и Александър Фролов да спасят 100 млн. долара инвестиции преди британските власти да им наложат санкции. Според ICIJ, PWC са работили с 12 от 25-те санкционирани руснаци след 2014 година, които журналистите са идентифицирали. През 2017 година PriceWaterHouseCoopers направи исторически гаф на церемонията по раздаване на най-престижните кинонагради в света "Оскар" - припомнете си: Организаторите на церемонията по връчване на Оскарите се извиниха

Кипърското финансово министерство е коментирало пред ICIJ, че води разследване. А от PWC са отказали да коментират, но са уточнили, че са се разделили с 60 свои клиенти заради наложените западни санкции след старта на войната в Украйна.

Още: Окончателно с подпис на Байдън: Украйна и Израел засега остават без военна помощ от САЩ

Медийни рокади: Розовата картина за войната в Украйна в Русия

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) акцентира върху разсъждения на руски военни блогъри и телеграм канали като "Двама майори", които отправят критики към руските "мейнстрийм" медии и как те отразяват войната в Украйна в много благоприятна светлина. Критиката обаче е насочена не с мисъл да се отразява реалната картина, та на руското общество да почне да му просветва, а да не се прекалява с розовото, защото така се създават нереални очаквания към самата руска армия и тя се стреми да ги изпълни на всяка цена – от военното командване до обикновените войници.

Друг интересен щрих от руската действителност - "Газпром" обяви официално, че взема мажоритарен дял в блогър агенцията "Вътрешни хора". С това руският държавен енергиен гигант "Газпром" разшири информационно-медийната си империя – той контролира руския аналог на Фейсбук - ВКонтакте, както и руската видеострийм платформа RuTube, отделно и няколко руски тв канала и радиостранции.

Междувременно, Владимир Путин награди създателя на популярния руски военен телеграм канал "Рибар" Михаил Звинчук с отден "За заслуги пред Отечеството". Звинчук е бивш говорител на руското военно министерство и участва в работна група по проблемите на мобилизацията. Общото впечатление от случилото се – Путин добре се грижи през уж алтернативните руски източници на информация да излиза неговата гледна точка.

Още: Нови западни данни за убитите и ранените руски войници в Украйна

Развитие на бойните действия в Украйна

За пръв път официално украинската армия коментира ситуацията на източния бряг на река Днепър. Украинският генщаб публикува официално съобщение, същото направи и пресслужбата на украинската морска пехота – именно украинската морска пехота е основна ударна сила в това направление. "Извършват се диверсионни, рейдерски и разузнавателни операции. Разкрити са начините за логистично снабдяване с боеприпаси и храни на окупаторите. Местоположението на личния състав и техниката на руско-окупационните сили, артилерийските позиции и др., се разследва, за да се унищожат допълнително с подходящите средства за удар. Тежките битки продължават", гласи основната линия на съобщението.

Резултатите от операцията досега по украински данни: 1216 убити руски войници, още 2217 ранени, 24 унищожени руски танка, 48 унищожени бронирани машини, 89 унищожени руски артилерийски системи и минохвъргачки, 29 поразени руски склада за боеприпаси. Общо за изминалите 24 часа по целия фронт в Украйна са убити 1140 руски войници според официалната украинска статистика.

В сутрешните обзори на руския пропагандист и военен блогър Семьон Пегов и на "Рибар" се посочва, че няма някакви големи промени в позициите по източния бряг на Днепър – украинското предмостие в Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Денпър) остава непокътнато, но "Рибар" настоява, че е спрян опит за разширение на украинските позиции при Антоновския мост – и жп моста, и автомобилния мост. "Войниците ни се прехвърлят от другата страна на Днепър. Сега искаме да консолидираме новите позиции и да планираме нови офанзивни операции", коментира генерал Дмитро Марченко:

В Запорожието обаче има потвърден с геолокализирани видеокадри малък украински напредък и в двете направления: Орехов – Токмак – Мелитопол, както и Велика Новоселка – Бердянск. В първото направление, геолокализирани видеокадри от руски източник показват руски обстрел на украински позиции до Работино (10 километра южно от Орехов) – тези позиции са нови и по-напред от досега известните. Украинският военен анализатор Константин Машовец твърди, че украинската армия е почти в Новопокровка (12 километра североизточно от Работино), като само един горист пояс разделя украинските позиции от селището. А при Новодонецко, 12 километра югоизточно от Велика Новоселка, украинците са си върнали изгубени позиции – има геолокализирано видео на боевете:

Що се отнася до Авдеевка, както и вчера сутринта, Пегов и "Рибар" настояват, че има руски напредък при Степово (3 километра северозападно от индустриалната зона на Авдеевка и 8 километра северозападно от самия град) и жп възела Ясиноватска на юг. "Рибар" дори твърди, че украинците се оттеглили на позиции в горист пояс западно от Степово. Че руснаците имат лек напредък северно от коксовия завод, който се намира между Степово и Красногоровка (5 километра северозападно от Авдеевка), показват геолокализирани видеокадри на украински обстрел. А украинският генщаб в сутрешната си сводка изрично посочва, че е спряна руска пехотна атака източно от Степово.

При Бахмут има отново засилване на руските пехотни атаки – 18 отбити през последните 24 часа при Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут) и Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут). Потвърдени промени на позиции с геолокализирани видеокадри няма, а и "Рибар" признава, че при Клещеевка украинците си държат позициите:

Също потвърдени промени на позиции няма и в направлението към Купянск, както и по линията Сватово – Кремена. За сметка на това има нови и нови видеа, показващи какво се случва на руската армия и в този участък на фронта:

Никой не оцеля: Новини в цветисто ВИДЕО каква цена плащат руснаците в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа