Никой не оцеля: Новини в цветисто ВИДЕО каква цена плащат руснаците в Украйна

16195
Никой не оцеля: Новини в цветисто ВИДЕО каква цена плащат руснаците в Украйна
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Последните два дни от войната в Украйна ще бъдат запомнени с новини за леко намаление на интензивността на боевете – по 60-65 бойни сблъсъка дневно според данните на украинския генщаб, но свирепостта на битките си остава изключително висока. Най-горещите направления безспорно са Авдеевка, източният бряг на река Днепър в Херсонска област и Бахмут.

Кръвната цена на войната

Сухата статистика – 1330 убити руски войници за изминалото денонощие според украинския генщаб, много често е "обличана" във видеа, които показват трагичната картина на подпалената от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин война. Поредното показателно – жалейка от неизвестен руски войник пред буквално тленните останки на руска ракетна система "Ураган", получила подобаващ поздрав от украинците. Видеото е изпъстрено с цветисти думички:

Рекорд: Украинският генщаб никога не е отчитал толкова убити руснаци за ден

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) Тотално противоречащи си твърдения за развитието на боевете при Авдеевка. От украинска страна има твърдения, макар и с уточнението за непотвърденост, че украинската армия е успяла да си върне някои позиции в посока Красногоровка (5 километра северозападно от Авдеевка). Линията Красногоровка – Степово, където се намира и коксовият завод на Авдеевка, е ключова за защитата на самата Авдеевка и по много експертни оценки руски пробив там ще предопредели и бъдещо превземане на Авдеевка от руснаците. Категорично не е вярно, че руснаците са достигнали коксовият завод, пише един от най-активно следящите войната украински профили в Twitter NOELReports.

Защо го пише – руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов написа в сутрешния си обзор, че руските военни достигнали до коксовия завод. Още по-смели твърдения има в други руски телеграм канали, като например как руснаците вече контролирали поне 60% от индустриалната зона на Авдеевка – препратки можете да намерите в библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). А създаденият от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук руски военен телеграм канал "Рибар" написа в снощния си обзор, че никой не контролира Степово (3 километра северозападно от индустриалната зона на Авдеевка). Картина какво обаче се случва на руснаците при коксовия завод можете да видите в долното ВИДЕО:

Отделно, поне към 14 ноември геолокализирано видео от северозападната част на коксовия завод показва, че украинците го контролират:

И Пегов, и "Рибар" казват, че от юг руснаците напредват при жп възела Ясиновата – гелокализирани кадри на украински обстрели по руски войници по жп линията от онзи ден показваха, че наистина там има боеве.

(КАРТА) За източния бряг на Днепър също има противоречащи си твърдения. Според NOELReports, украинците леко са разширили зоната си на контрол към Казашки лагер (23 километра североизточно от Херсон), тоест на запад от Кринки (30 километра североизточно от град Херсон). "Рибар" е категоричен – всички опити за разширение от Кринки се удържат от руската артилерия и авиация. Пегов е по-скромен в оценките – говори само как по цялото протежение на линията Пойма – Кринки (10 километра югоизточно от Херсон – 30 километра североизточно от Херсон) има боеве.

Вчера, говорителят на украинското командване "Юг" капитан Наталия Хуменюк за пръв път коментира официално случващото се на източния бряг на Днепър. Тя каза, че украинците са успели да установят зона на контрол от между 3 до 8 километра навътре от самия бряг. А украинският военен анализатор Константин Машовец твърди, че руснаците имат план да изтласкат украинците от източния бряг в три направления – две групи да притиснат в клещи пътя Олешки – Нова Каховка, за да се справят с украинците в Кринки, и трета, която да атакува от юг на Кринки:

При Бахмут има геолокализирани видеокадри на украински обстрел на руски позиции на самите изходи на града в западна посока тоест към Часов яр. Тези кадри потвърждават, че руснаците атакуват към Хромово (2 километра западно от Бахмут). За последното денонощие обаче украинският генщаб не съобщава да е имало руска атака там – само за 6 отбити на южния фланг, при Клещеевка и Андреевка (7-10 километра юг-югозапад от Бахмут):

Интересен щрих е, че нито Семьон Пегов, нито "Рибар" споменават какво става при Бахмут в обзорите си. Само че има геолокализирани видеокадри на руски обстрел по украински позиции при Торецк – 23 километра югозападно от Бахмут. Мястото е интересно, защото представлява заплаха за Горловка – в руски телеграм канали се говори именно за опит на украинците да застрашат този стратегически град:

По отношение на Купянск - "Рибар" твърди, че руснаците вече са в покрайнините на Синковка (8 километра североизточно от Купянск), като това е една от точките, където боевете са най-активни тази есен. Потвърждение с геолокализирани видеокадри още няма. Но има геолокализирани видеокадри за лек руски напредък източно от Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск) и западно от Володимировка (19 километра северозападно от Сватово). Кадрите показват движение на руски щурмови групи по окопни линии и унищожение на руска военно-разузнавателна техника. Украинският генщаб съобщава за 7 отбити руски пехотни атаки при Синковка, Ивановка и Петропавловка (7 километра източно от Купянск).

Новини от Украйна: Добри за Русия при Бахмут, отровни за Русия в Луганск (ВИДЕО)

Други важни новини за Украйна накратко

Междувременно, Financial Times съобщи, че украинското правителство е уредило сделка със застрахователния гигант Marsh McLennan да осигури до 50 милиона долара застраховка на каско и отговорност от Lloyd’s за всеки кораб, превозващ селскостопански стоки по украинския хуманитарен коридор в Черно море. Новината беше потвърдена и от украинския премиер Денис Шмигал. Така се дава гаранция на минаващите по коридора кораби предвид руските атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура – макар Руският черноморски флот да се изнесе основно в Новоросийск, откъм Крим все още има обстрели с ракетни установки, както и със самолети от Каспийско море: ВИДЕО: Щетите от фаталната руска ракета по цивилен кораб в Черно море

В дневния анализ на ISW са цитирани и социологически проучвания за настроенията в Русия относно войната в Украйна. На първо място пак е проучването на „Левада“ и то сочи, че според 62% от респондентите войната върви добре за Русия, а горе-долу такъв процент вярват, че Русия се движи в правилната посока на развитие.

Изданието Helsingin Sanomat съобщи, че от 16 ноември, тоест днес, Финландия закрива всички гранично-пропусквателни пунктове с Русия. Обяснението – грижа за финландската национална сигурност.

Русия пак не спи: Взривове и пожар във военно поделение (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа