Оланд: Изгонената ромска ученичка може да се върне във Франция сама

31997
Оланд: Изгонената ромска ученичка може да се върне във Франция сама
Снимка: Getty Images / Guliver

В кратко изявление по телевизията френският президент Франсоа Оланд обяви, че експулсираната в Косово ромска ученичка може да се върне във Франция сама, за да продължи учението си. Разрешението е само за нея, а не за родителите й и петте нейни братя и сестри, уточни държавният глава.

„Ако тя подаде молба, и ако тя иска да продължи своето обучение, тя ще бъде приета, но само тя”, каза той в телевизионно изказване за тийнейджърката, която беше изгонена от Франция по-рано този месец заедно със семейството й.

Оланд: Хърватия вероятно ще влезе в Шенген до 2 години

Френският президент Франсоа Оланд вчера заяви, че Хърватия вероятно ще влезе в Шенгенското пространство в рамките на регламентирания ср...

Той посочи, че взел решението от хуманитарни подбуди и че никакво право не е нарушено по време на експулсирането на Леонарда и семейството й.

Грешка няма, законът е стриктно спазен, но има необмисленост при задържането на Леонарда, добави президентът, позовавайки се на заключенията на направеното административно разследване. Тези обстоятелства станаха причина за масови протести на ученици във Франция.

Както бе съобщено, полицаи свалили ромката от ученически автобус, в който пътувала със съучениците си, за да я експулсират.

„Няма да се върна сама във Франция. Няма да изоставя семейството си. Не само аз трябва да посещавам училище. Братята и сестрите ми също са ученици и трябва да ходят на училище”, заяви 15-годишното момиче, което е родено в Италия.

Рейтингът на Оланд падна до ново рекордно ниско ниво

Рейтингът на френския президент Франсоа Оланд падна до най-ниското си ниво, откакто социалистите дойдоха на власт миналата година, сочи...

Ромското семейство има 6 деца. Леонарда и още 4 от децата са родени в Италия, а последното, само на 17 месеца, е родено във Франция.

Вчера няколко хиляди гимназисти в страната протестираха с искане Леонарда да бъде върната във Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа