Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозиционер от Казахстан оцеля след опит за покушение в Киев

18 юни 2024, 18:07 часа • 2214 прочитания

На 18 юни в Киев неизвестно лице откри огън срещу казахстанския опозиционен активист и журналист Айдос Садиков, живеещ в Украйна, съобщиха местните медии и съпругата му Наталия.

Какво се случи?

Според Националната полиция на Украйна нападателят се е приближил до автомобил, паркиран в Шевченковския район на Киев. В него са били двамата съпрузи. Нападателят е застрелял мъжа и е избягал.

Жената не е била ранена, съобщиха от полицията. Садиков е настанен в болница и е в тежко състояние.

Въпреки че прокуратурата и полицията не разкриват името му, украинската медия NV съобщи, позовавайки се на неназовани източници, че жертвата е именно Айдос Садиков.

Съпругата на активиста потвърди информацията и заяви, че опитът за убийство е извършен в близост до дома им.

Още: Украйна се прощава с още един от "призраците на Киев": Загина пилотът с позивна Пчелар (СНИМКИ)

Историята на Айдос и Наталия

Айдос Садиков и съпругата му Наталия Садикова са избягали от Казахстан и през 2014 г. са получили политическо убежище в Украйна. Двойката основава канала Base в YouTube, който е критичен към казахстанското правителство и олигарсите и има над 1 милион абонати.

До 2010 г. Садиков е лидер на един от клоновете на опозиционната партия "Азат" в Казахстан. След това основава движението "Гастат" и организира акции в защита на гражданските и политическите права, според Радио "Свободна Европа".

Казахстанският съд осъжда активиста на две години затвор за "оказване на съпротива на полицията", а двойката нарича делото политически мотивирано.

Айдос и Наталия Садикови са обявени за издирване в Казахстан през октомври 2023 г.

Още: Путин: Руските войски изобщо не смятаха да щурмуват Киев през февруари 2022 г. (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес