Още двама руски войници признаха вина за военни престъпления в Украйна

4744
Още двама руски войници признаха вина за военни престъпления в Украйна
Снимка: Getty Images

Още двама души от руската армия се признаха за виновни за извършване на военни престъпления в Украйна. Те са част от втория открит подобен процес от началото на инвазията след делото на Вадим Шишимарин – 21-годишният руски войник, осъден на доживотен затвор за разстрел на цивилен.

В Котелевския районен съд в регион Полтава днес се изправиха Александър Бобикин и Александър Иванов, които са обвиняеми за нарушаване на законите на войната. Двамата признаха вината си, а прокуратурата поиска 12 години затвор за всеки от тях, съобщи руският отдел на BBC.

Проруски сепаратисти почнаха да критикуват Путин за положението с армията в Украйна

Мобилизирани (принудително) да се бият на страната на Русия сепаратисти проявяват недоволство от фактическата ситуация. Това ясно личи ...

Адвокатите на двамата обвиняеми настояват присъдата да бъде по-кратка – 8 години. Причината е, че Бобикин и Иванов изпълнявали заповеди и съдът трябвало да прояви нужната снизходителност. Съдиите ще обявят решението си на 31 май.

Според разследването Бобикин и Иванов са били шофьор и стрелец на установка "Град" и са участвали в обстрела на Харковска област в първите дни на войната. Те са обвинени в използването на оръжия за унищожаване на цивилни обекти в селата Казакя Лопан и Ветеринар.

Установява се самоличността на командирите на двамата войници, които са им давали заповеди, увериха от прокуратурата.

„Признавам пълната си вина за престъпленията, по които съм обвинен. Всичко е вярно. Изстреляхме залпове от територията на Русия и от тази на Украйна. Просто няма какво да добавя, освен моето покаяние. Напълно съм виновен, не мога просто да обжалвам присъдата. Бих помолил за по-лека присъда", заяви в съда Бобикин.

Войната на Путин вече заражда бунтове в периферията на "руската империя"

Алан Гаглоев встъпи в длъжност този вторник като президент на Южна Осетия - руската марионетна държава на грузинска територия, призната...

Адвокатът на Иванов, също като този на другия войник, помоли за 8 г. затвор за клиента си: „Той искрено се покайва. Бил е редник, не е вземал решения, не е избирал цели, а само е изпълнявал заповеди. Това е било престъпление чрез предварителен сговор“.

Припомняме, че на 23 май украински съд осъди 21-годишния Вадим Шишимарин на доживотен затвор за това, че сержантът е убил 62-годишен цивилен в първите дни на руската офанзива. Попитан в съда дали е виновен за обвиненията, включително за военни престъпления и умишлено убийство, руснакът от сибирския регион Иркутск отговори с „да“. Той поиска прошка от съпругата на убития.

Прокурорите твърдят, че Шишимарин е командвал подразделение в танкова дивизия, когато на 28 февруари конвоят му е бил атакуван. Той и други четирима войници откраднали кола и докато пътували близо до село Чупаховка, срещнали 62-годишен мъж с велосипед. Според прокурорите Шишимарин е получил заповед да убие цивилния и е използвал автомат "Калашников" за целта.

По данни на украинската прокуратура, в момента се подготвят за разглеждане още хиляди подобни дела за военни престъпления на руснаци в Украйна.

ОЩЕ:Руски военнопленник: Готвеха ни за обучение, казаха ни за войната в нощта преди инвазията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа