Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха знаков руски активист, който „обидил“ армията (ВИДЕО)

27 февруари 2024, 13:50 часа • 4142 прочитания

Един от най-дълго служилите и най-уважавани правозащитници в Русия, Олег Орлов, е осъден на две години и половина затвор за осъждане на войната в Украйна. Орлов, който е на 70 години, служи повече от две десетилетия като един от лидерите на правозащитната организация "Мемориал", която печели Нобеловата награда за мир през 2022г., година след като е забранена в Русия, предава The Guardian.

Той е обвинен от руската прокуратура в "дискредитиране" на руската армия в публикация във френски медии, в която той пише, че руските войски извършват "масови убийства" в Украйна и че страната му се е "подхлъзнала обратно към тоталитаризма". Орлов е открит критик на войната в Украйна.

Позицията на Орлов

Още: Никой в Русия не иска да приеме тялото на Навални за поклонение

В заключителната си реч пред съда Орлов твърди, че не е извършил престъпление и не съжалява за нищо, като вместо това критикува „тоталитарната“ и „фашистка“ руска държава. Говорейки пред съдията и прокурора, Орлов казва: „Не е ли страшно да гледате в какво се превръща страната ни, която вие вероятно също обичате? Не е ли страшно, че в този абсурд, в тази антиутопия може би ще трябва да живеете не само вие и вашите деца, но и, не дай си Боже, вашите внуци?“

Върховният съд на Русия нареди затварянето на „Мемориал“ през 2021г., което мнозина виждат като преломен момент в репресиите на Владимир Путин срещу независимото мислене. Орлов е част от редките и предани антивоенни активисти, които са останали в Русия, продължавайки да протестират, публикуват онлайн, набират средства и организират опозиция на войната на Путин срещу техния съсед.

„Взех решение преди много време, че искам да живея и умра в Русия, това е моята страна“, каза Орлов преди време пред The Guardian. Сега той се присъединява към малка група други видни дисиденти, които са хвърлени в затвора, защото са говорили срещу войната в Украйна.

Орлов за Навални

В заключителното си изказване Орлов похвали и Алексей Навални, опозиционният лидер, който почина в този месец. „Той беше невероятен човек, смел и честен, който в условията, които бяха направени невероятно тежки специално за него, не загуби оптимизъм и вяра в бъдещето на страната ни. Каквито и да са били конкретните обстоятелства на смъртта му, това е убийство”, каза Орлов.

Най-малко 8 служители на реда със скрити лица ескортират Олег Орлов от съдебната зала. Хората, които се събраха да го подкрепят, викат "Обичаме те!"

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес