Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подписът на още една държава изчезна от "швейцарското" споразумение за мир в Украйна

18 юни 2024, 14:05 часа • 4310 прочитания

Подписът на още една държава вече не присъства под финалното комюнике (споразумение) от срещата за мир в Украйна, проведена в Швейцария в периода 15-16 юни. Това става ясно от проверка на беларуската опозиционна медия NEXTA в сайта на швейцарското външно министерство (МВнР).

Макар първоначално да беше обявено, че Руанда е подписала комюникето, сега подписът на представителя ѝ го няма. Така от общо 92 участвали в конференцията държави, 77 са подписалите комюникето с послания: Мир за Украйна и връщане на украинските деца: Приключи срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

Подписите посочват кои държави се обединиха около първите 3 точки от формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски. Става въпрос за спазване на неприкосновеността на международно признат суверенитет съгласно Хартата на ООН, ядрената безопасност, продоволствената сигурност и въпроса с военнопленниците и украинските деца. Именно въпросът с децата накара Международният наказателен съд в Хага да издаде заповед за арест на руския диктатор Владимир Путин: Споразумението от срещата на върха в Швейцария: Публикуван е пълният текст

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес