Прочистване: Изминалите 24 часа на фронта в Украйна (ВИДЕО)

10280
Прочистване: Изминалите 24 часа на фронта в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Само 15 бойни сблъска между пехотни части на украинската и руската армия са станали факт през изминалото денонощие според данните на украинския генщаб. Това означава, че определено има затишие в бойните действия – и при украинската контраофанзива, и при опитите на руснаците да привлекат повече украински резерви към Купянск, за да облекчат ситуацията си в Запорожка област.

Развитие на военните действия в Украйна

По направлението Велика Новоселка – Бердянск, при село Урожайно (9 километра южно от Велика Новоселка, участъка на фронта "Времевски") битките продължават. Украинците влязоха в селото, което беше изяснено категорично вчера (14 август): С касетъчни боеприпаси: Украинците избиват отстъпващите от Урожайно руснаци (ВИДЕО). Руснаците обаче оказват съпротива и използват авиобомби с лазерно насочване за обстрел, което се счита от някои експерти като опит да се осигури по-безопасно изтегляне – но засега имат няколко позиции в южната част на Урожайно:

Ясно е, че към момента украинската армия прочиства Урожайно и укрепва позициите си там – личи си и от официално съобщение в телеграм канала на отряда "Восток" от вчера. В него е написано, че "за всеки случай разгръщаме фланговете" и че втората и третата линия на отбрана в района сега ще станат първа линия.

(КАРТА) В западната част на Запорожка област също има разширение на зоната на украинския контрол при Работино – на 10-12 километра южно от Орехов, в направлението към Токмак и Мелитопол. Боевете сега са на изток от Работино и в южната част на селището, но украинците се укрепват все по-силно при Върбово, което е на 18 километра юг-югоизток от Орехов. Руското военно министерство съобщава за отбита украинска атака до Работино, на 13 километра южно от Орехов.

(КАРТА) При река Днепър, в района на Казашки лагер, украинците не спират да тормозят руснаците. Украинското оперативно командване "Юг" изрично заяви, че следва да се пази информационна тишина, което беше "разчетено" от руския пропагандист Владимир Романов по следния начин – някои от нас (руските военни блогъри-пропагандисти, включително самия той) казват истината, че украинците настъпват и като я казват, им пречат, но защо други руски военни блогъри мълчат и така им помагат? Иначе Романов изрично обяви, че всякакви приказки как украинците са отблъснати са "отблъскване на врага в Телеграм" т.е. - нищо такова няма. Руските военни блогъри дискутират постоянно, че украинците преминават лодки и катери на малки групи и при Казашки лагер, и при Антоновския мост, като британското военно разузнаване обърна внимание на случващото се и предупреди, че руското военно командване сега ще трябва да решава дали да отдели части от фронта в Запорожието, за да "запуши" тези пробиви или да рискува да се оправя с наличните руски части.

В направлението към Купянск, Сватово и Кремена руското военно министерство твърди, че са превзети редица украински отбранителни позиции при Вилшаха (15 километра североизточно от Купянск), както и че са отблъснати украински атаки при Синковка и в гористия пояс до Лиман Переши. Руски военни блогъри твърдят, че руската армия вече е овладяла линията от Синковка до Петропавловка (7-8 километра изток-североизток от Купянск), но няма никакви визуални потвърждения за такова нещо. Има геолокализирани кадри, показващи руски напредък доста по-далеч от Купянск - до Орлянка (22 километра източно от Купянск) и Миколаевка (24 километра източно от Купянск):

Украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр съобщава, че руснаците продължават да изграждат минни полета по украинско-руската граница между Харков, Белгород и Курск – явна мярка срещу евентуални украински операции, а руски военни блогъри настояват, че руската армия продължава да струпва още резерви за атака към Купянск. А по линията Сватово – Кремена няма никакви данни за руски напредък.

При Бахмут най-свирепите боеве са при и в Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут) – там изглежда украинците леко са напреднали южно от Клещеевка: Стрелба до дупка, танк срещу танк: Безмилостните боеве за Клещеевка (ВИДЕО)

Контролира ли Путин частните военни компании в Русия?

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) като акцент е поставен въпросът какво става с руските наемници след бунта на ЧВК Вагнер: НА ЖИВО: Пригожин тръгна открито срещу Кремъл, обвиниха го в опит за преврат

Конкретно внимание е обърнато на ЧВК Конвой – по публикация на Dossier. В нея се казва, че тази ЧВК е финансирана с 3 млн. долара от близкия съратник на Путин Аркадий Розенберг и ВТБ от края на 2022 година насам. Създателят на тази наемническа армия Константин Пикалов има връзки както в ГРУ (със Станислав Полюзанов), така и с руския олигарх Евгений Пригожин. Няма обаче сигурни доказателства за връзки с Пригожин след 2018 година, но има слухове, че губернаторът на Крим Сергей Аксьонов подкрепя ЧВК Конвой и „социалното общество Конвой“, както и че бойци на тази ЧВК са в Крим, където е и 150-та мотострелкова дивизия на руската армия, но не се подчиняват на командването на тази редовна руска военна част.

Прецакахме се успешно: Руснаците се карат за нови загуби в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Сърбия ще изпрати свой посланик в Киев за първи път след руската инвазия

Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа