Прецакахме се успешно: Руснаците се карат за нови загуби в Украйна (ВИДЕО)

16918
Прецакахме се успешно: Руснаците се карат за нови загуби в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Почивните 12-ти и 13-ти август, 2023 година донесоха нови лоши новини за руснаците на фронта в Украйна – при това видими с редица видеоклипове и то геолокализирани. От въпросните кадри е ясно, че украинската контраофанзива не буксува толкова, колкото му се иска на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на деца руски диктатор Владимир Путин.

Руските загуби - позиция по позиция

(КАРТА) На първо място – по направлението Велика Новоселка – Бердянск, на границата между Запорожка и Донецка област, в т. нар. участък на фронта "Времевски" село Урожайно е на практика превзето от украинците. То се намира на една линия със село Старомайорско, което вече беше освободено от украинската армия. Украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр дори съобщава за украински напредък още на юг (КАРТА).

Какво показват видеата – на първо място, как украинска военна колона е в центъра на селото и е обстрелвана от руснаците, но руски войници във видеото не се виждат:

След това – как руснаците се изтеглят от селото и украинците ги засипват с огън от касетъчни боеприпаси – явно жертвите са много:

С касетъчни боеприпаси: Украинците избиват отстъпващите от Урожайно руснаци (ВИДЕО)

Руските военни блогъри забавно си противоречат

Че Урожайно е загубено за руснаците съобщи руският военен блогър и пропагандист Владимир Романов в телеграм канала си при това още на 12 август, което беше и надлежно запазено за архивите. А на 13-ти август той вече говори как руснаците може да изоставят също Завитна Бажня и да се изтеглят на линията при Старомлиновка (КАРТА). И в официалния канал в Телеграм на отряда "Восток", част от милициите на т. нар. ДНР (Донецка народна република) има две поредни съобщения, касаещи признание на загубата на Урожайно. Но по-интересното е, че руският крайнопропаганден канал "Архангел Спецназ" почна да публикува съобщения за руска контраатака и как Урожайно не било паднало, докато друг руски телеграм канал от същия сорт - "Военен осведомител", заговори и заразказва как едни части на руската армия се бият храбро и не отстъпват (40-ра бригада на руската морска пехота и отряда "Каскад" на милициите на т. нар. ДНР /Донецка народна република/), докато други (37-ма бригада) не оказвали подкрепа и се оправдавали, че нямат достатъчно хора за военни действия, а всъщност "се наливали с бира". А Егор Гузенко с позивна Тринадесетия директно заявява в канала си в Телеграм, че "Урожайно успешно го пре**хме", както и Старомайорско и че всичко това се случва след като генерал Иван Попов, командващият 58-ма руска армия, е бил отстранен от поста си и пратен в Сирия: Руски генерал каза "право куме в очи" какво е на фронта в Украйна и беше отстранен (ВИДЕО).

В резюме командващият отряда "Восток" Александър Ходаковски коментира в канала си в Телеграм, че Русия изхабила ресурсите си "в първата фаза на специалната военна операция (бел. ред. - наглото наименование на режима на Путин на подпалената от него война в Украйна) и са хвърлени ресурси от страна на "висшето командване" заради желание за резултати, които не са дошли – съответно се наложило "да преминем към глуха ешелонирана отбрана". А в отбрана не се печели, пише Ходаковски, визирайки думи на командващия руските ВВС Михаил Теплински.

Другите направления на фронта в Украйна

(КАРТА) В западната част на Запорожка област също стана крайно интересно – защото при Казашки лагер, в община Каховка, украинците разширяват присъствието си. Те контролират пътя западно от населеното място и обстрелват самия Казашки лагер непрестанно. На всичкото отгоре беше показан заловен руски майор – майор Томов, за който в средата на миналата седмица някои руски военни блогъри лъжеха, че водел част, пленяваща правещи десанта през Днепър украински военни, а други – като Егор Гузенко с позивна Тринадесетия, отвръщаха, че не е вярно и че майорът е пленен. Самият майор говори как загубите на руснаците там, където той е бил отговорен, са около 25% от личния състав към 6 август:

Съвсем наблизо, в Олешки, звуците от стрелба са вече постоянен фон на местния живот:

За капак, при Работино – на 10-13 километра южно от Орехов, по направлението Орехов – Токмак – Мелитопол, също е горещо за руснаците. Вече има украински твърдения, че вървят операции на украинската армия за атаки едновременно на пет места около Работино – укрепване и натиск в самото Работино, както и атаки в Нестерянка, Копане, Върбово (там има укрепване на позиции) и Новопокроповка. В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) първият акцент е именно частичните украински успехи при Работино. Но в анализа са цитирани и различни данни от руски военни блогъри – как украинците превзели руски позиции, но на 3 километра източно и северозападно от Работино, както и как руснаците удържали и нанесли големи загуби на украинците. Нито едно от тези твърдения не е потвърдено от геолокализирани кадри.

В направленията към Купянск, Сватово и Кремена продължават неподкрепени с визуални геолокализирани доказателства руски твърдения, че руснаците напредват и са на 5 километра от Купянск – това специално го твърди бившия МВР министър на т.нар. ДНР Виталий Кисельов. Има коментари от руски военни блогъри, че руските сили, биещи се да пробият към Купянск, ще имат нужда от допълнителни подкрепления, за да го сторят. В сутрешната сводка на украинския генщаб изрично е съобщено за неуспешна руска атака югоизточно от Андреевка (15 километра западно от Сватово), а снощи беше уточнено, че е имало неуспешни руски атаки при Синковка (9 километра североизточно от Купянск) и северно от Кисльовка (20 километра югоизточно от Купянск).

При Бахмут има руски твърдения, че руснаците са успели да си върнат някои позиции при Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут), но е ясно едно – там тече ожесточена битка: Стрелба до дупка, танк срещу танк: Безмилостните боеве за Клещеевка (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Помощник по корабостроенето": Загуби ли Патрушев влиянието си в Кремъл?

Airbnb и подобни на Uber няма да плащат ДДС в Естония

Косатки потопиха ветроходна яхта в Гибралтарския проток

Разпределяне на тежестта между държавите: ЕС прие новия пакт за миграцията

Пожар в Русия: Пламна най-големият руски химически завод (ВИДЕО)

Зеленски ще бъде приет от испанския крал на 17 май

Защо Полша не може да даде на Украйна Patriot: Дуда обясни

24 години в затвора за убийства и грабежи: Сега "вагнеровец" учи на патриотизъм и благотворителност

След дерайлирал и запалил се влак: Пожар в руско военно поделение, пак във Волгоград (ВИДЕО)

Край: Грузия тръгна по пътя на Русия въпреки кървавите сцени (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com