Проучване във Франция: Всеки десети е претърпял сексуално насилие в семейството си

1454
Проучване във Франция: Всеки десети е претърпял сексуално насилие в семейството си
Снимка: iStcok/Guliver

Десетки хиляди отговориха на кампания в социалните медии във Франция, целяща да хвърли светлина върху проблема със сексуалното насилие в семейството, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си. Кампанията с хаштаг #MeTooInceste (вдъхновена от движението #MeToo) стартира миналия уикенд от „Всички ние“ - организация, която се бори срещу сексуалното насилие във Франция. Терминът кръвосмешение се използва на френски език за сексуално насилие от роднини, включително тези, които не в кръвна връзка. Това следва обвиненията срещу виден политически коментатор Оливие Дюамел, който е бил обвинен от доведената си дъщеря в злоупотреба с брат й близнак преди 30 години. Дюамел определи обвиненията като "лични нападки".

Кампанията в Tуитър започна в края на миналата седмица със съобщение от 67-годишна активистка на „Всички ние“, известна като Мари Шеневанс. „Сега или никога не трябваше да се нарушава мълчанието около този проблем“, казва Мари. „През предишните години жертвите са се сблъсквали със „стена на мълчанието“, когато са споделяли своите истории за семейно насилие“, казва тя.

Сръбска актриса обвини режисьор за сексуално насилие, арестуваха го

Сръбската полиция арестува известен преподавател по драма и режисьор по подозрение за сексуално насилие над пет негови студентки, съобщ...

Повече от 80 000 души са отговорили на кампанията от събота, казват от организацията. Ми Кохияма беше една от тези, които споделиха историята си като донесе рисунка, която тя нарисувала, когато е била на пет години. Рисунката показва дете без уста до думите „Помогнете ми“ . Тогава това е бил начинът й да говори за насилието, казва тя, но никой не разбрал посланието. „В събота, когато публикувах този туит ... странно е да го кажа, но се гордеех с момичето, което направи тази рисунка“, признава тя. "Казвам си, че сега хората могат да разберат този вид рисунки. Преди четиридесет години не беше възможно".

Причината обвиненията срещу Дюамел да са имали такова въздействие отчасти се дължи на разказа, който неговата доведена дъщеря Камил Кушнер разказва в книгата си „Голямото семейство“. В него тя описва не само предполагаемото поведение, но и културата на тайна, която според нея е обграждала семейството, твърдят активистите. Мюриел Салмона, водещ психолог, специализиран в сексуалното насилие, твърди, че проблемите, повдигнати от доведената дъщеря на Дюамел, заедно с пускането на новия хаштаг, отвориха "безопасно пространство" за жертвите да се изразят. В исторически план, казва тя, е имало "почти пълна безнаказаност във Франция" за случаи на семейно насилие и по-малко от 1% от случаите на изнасилвания на непълнолетни хора се озовават в съда. „Цифрите за насилие над деца са стряскащи за по-голямата част от Европа“, обяснява Салмона. "Но във Франция има течение, което толерира сексуалното насилие над деца".

Сексът с непълнолетни е незаконен, но за да се докажат най-сериозните обвинения в изнасилване или сексуално насилие, дори на дете, е необходимо да се покаже, че е използвано насилие, заплаха, изненада или принуда. Ако извършителят е много по-възрастен от жертвата или е в положение на власт, това може да се разглежда като принуда, но Салмона съобщава, че тя не е автоматична. Това означава, че юридически погледнато, дете на 11 години може да се счита, че е дало съгласие за секс с възрастен. Активистите отдавна призовават за законна възраст за съгласие, но многократните опити за промяна на закона досега се провалят.

Проучване, проведено в края на миналата година, показва, че във Франция един от всеки десет души е претърпял сексуално насилие в детството в семейството си. Мари Ченеванс казва, че е знаела, че ще има голям брой хора, засегнати от новата кампания, но е била изненадана от големия брой свидетелства. „От една страна, историите са тъжни“, казва тя, „но от друга страна, това ви кара да се чувствате добре: това освобождава“.

Във Франция по гореща линия дошли 6500 обаждания за сексуално насилие от свещеници

Независима комисия, създадена от Католическата църква във Франция за разследване на твърдения за сексуално насилие от свещеници, заяви ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Белгия няма да легализира наркотиците

За първи път: Жена е командир на германска военноморска база

С фалшиви документи: Руски и беларуски фирми заобикалят санкциите върху дървесината

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 28.03 - Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"?

Латвия изгони руски дипломат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа