Проверка на фактите: Верни ли са руските твърдения, че войски на НАТО се бият в Украйна?

24285
Проверка на фактите: Верни ли са руските твърдения, че войски на НАТО се бият в Украйна?
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин заяви в обръщението си към нацията на 21 септември, че има военни части в Украйна, които са „де факто под командването на западни съветници“. По руските телевизии и в социалните мрежи също се появиха твърдения, че войски на НАТО са активно въвлечени във войната.

Страните членки на Алианса осигуряват оръжия и логистична подкрепа на Киев, но категорично са заявявали, че не изпращат войници в Украйна, която не е член на НАТО.

ОЩЕ: Това не е блъф: Путин директно заплаши Запада с ядрен удар (ВИДЕО)

Какво твърдят от Москва?

В обръщението от днес, с което обяви частична военна мобилизация, Путин каза: „Киевският режим въведе нови банди от чуждестранни пленници и националисти, военни части, тренирани по стандартите на НАТО и де факто под командването на западни съветници“.

Ясно е, че чуждестранни бойци се присъединиха към украинската армия, но не може да се твърди, че са войски на Алианса. Въпреки това руските медии разгласяват подобна информация.

На 13 септември водещият на предаването „Время покажет“ по руския държавен Първи канал – Руслан Осташко, заяви: „Като погледнем голямата картина, украинските войници са там повече за присъствие, за да си правят снимки и да качват видеа в TikTok, но там се бият основно войници на НАТО“.

По време на предаването бяха показани кадри от социалните мрежи, заснети от чужденци, за които се твърди, че се бият в Украйна - като "доказателство" за наличието на ботуши на войски на НАТО, пише BBC.

Андрей Марочко - военен говорител на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), заяви пред руската държавна информационна агенция РИА Новости: "Нашите разузнавателни служби разкриха пристигането на редовни офицери на НАТО в Харковска област. Целта на пътуването им в тази област е да организират взаимодействие между чуждестранните и украинските части".

За часове: Почти 186 хил. руснаци подписаха петиция срещу мобилизацията в Русия

Руснаците масово подписват петиция срещу частичната мобилизация, която беше обявена на 21 септември от президента Владимир Путин. Антив...

Марочко съобщи пред руската държавна телевизия, че офицери от НАТО са пристигнали в Краматорск - град в Донецка област в Източна Украйна.

Има и други твърдения, но те са свързани основно с присъствието на чуждестранни бойци и не правят пряка връзка с НАТО, но намекват за Алианса. Например Владимир Корнилов - колумнист на РИА Новости, каза, че има "драстично увеличение на видеозаписи на хора, които са дошли да "освободят" Изюм, като в тях се говори на английски език".

Украинците отвоюваха Изюм - на около 120 км от Харков - през настоящия месец.

Какви са доказателствата?

Важно е да се направи ясно разграничение между чуждестранните бойци, които пътуват доброволно до Украйна и се включват в армията, и войски, пратени от страни членки на НАТО. Руските медии все още не са предоставили никакви доказателства към твърдението си, че военен персонал на Алианса се намира на бойното поле в Украйна – те посочват само наличието на бойци на фронта, които не са украински граждани.

ОЩЕ: Самоубийствени мисии и заплахи срещу войници: Скандал разклати Международния легион в Украйна

Подоляк: На 210-тия ден от 3-дневната война руснаците се събудиха с мобилизация

"Животът има страхотно чувство за хумор." Така Михайло Подоляк, съветникът на ръководителя на президентската канцелария в Киев, коменти...

Един от тях е показан по руската телевизия във „Время покажет“. Става въпрос за Малкълм Нанс – бивш американски пехотинец, който редовно публикува свои клипове от Украйна в последните няколко месеца. На едно от видеата зад Нанс е цяла артилерийска батарея. Тя изстрелва "първия артилерийски изстрел в рамките на масирана сухопътна офанзива с комбинирано въоръжение по няколко направления“, както я описва той.

Малкълм Нанс има над 1,1 млн. последователи в Twitter и присъствието му в Украйна не може да се счита за тайно. В момента той не служи в американската армия, а през април сподели онлайн, че се е присъединил към Украинския чуждестранен легион.

Второто лице, идентифицирано в проруски публикации в социалните мрежи, е друг американец - Роб-Рой Лейн, който е израснал в щата Айдахо. Той също редовно публикува онлайн видеоклипове, в които се вижда как е внедрен в украинска военна част, и назовава имената на още няколко чуждестранни доброволци в екипа. Тези видеа са широко споделяни в проруските социални медийни канали.

Няма данни в интернет, които да сочат, че Лейн има предишен военен опит, съобщава BBC при проверката на фактите. Министерството на отбраната на САЩ не е отговорило на молбите на британската медия за коментар относно участието му в американските военни сили.

Политик: Русия е в агония. Путин подобно на Кадафи и Милошевич тръгна вабанк

"Дали Путин ще бъде разтерзан от тълпата или ще умре зад решетките - ще видим скоро. Но Русия отново я чака 1917-та година - кървави кл...

В профила си в социалните мрежи Лейн назовава имената на няколко други членове на подразделението си, включително двама британски граждани. Министерството на отбраната на Обединеното кралство е заявило, че няма да коментира "служебното минало на бившите служители, нито техните дейности в конфликтни зони".

Каква подкрепа осигурява НАТО на Украйна?

Страните членки на Алианса предоставят на Украйна големи количества сложни оръжия и логистична подкрепа, като най-големият донор са САЩ (с 8,79 млрд. долара към август 2022). Това оборудване включва няколко оръжейни системи, за които се смята, че са изиграли ключова роля в досегашния конфликт, като ракетни установки с голям обсег (HIMARS) и противотанкови оръжия.

В западните медии се появиха и спекулации, че членове на НАТО са помагали както с разузнаване, така и с избор на военни цели.

ОЩЕ: САЩ "пази" Герасимов и Шойгу, но помага на Украйна с разузнаване за други руски генерали

ОЩЕ: Дава ли тайно САЩ по-мощни оръжия на Украйна?

Това не е блъф: Путин директно заплаши Запада с ядрен удар (ВИДЕО)

Руската федерация ще използва ядрено оръжие в случай на заплаха за нейната териториална цялост. Русия ще осигури своята независимост с ...

В региона около Украйна са разположени около 40 хиляди войски на НАТО – например в Прибалтийските републики и Полша, както и още 300 хиляди във висока степен на готовност в отговор на нахлуването на Русия.

Извън Украйна се извършва мащабно обучение на украински сили от страни членки на НАТО, но нито една държава от Алианса не е пращала военен персонал да се бие в нападнатата от Владимир Путин страна.

„Няма доказателства за сили на НАТО, които участват на фронта в Украйна“, казва Едуард Арнолд от британския мозъчен тръст за отбрана и сигурност RUSI. По думите му, няма доказателства и за командири на НАТО, наставляващи и направляващи украинските части на бойното поле. „Вероятността това да се случи в бъдеще е малка, тъй като НАТО иска да ограничи рисковете за ескалация“, добавя Арнолд.

ОЩЕ: Институтът за изучаване на войната: Путин ще обяви и неокупирани територии за част от Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа