САЩ "пази" Герасимов и Шойгу, но помага на Украйна с разузнаване за други руски генерали

21793
САЩ "пази" Герасимов и Шойгу, но помага на Украйна с разузнаване за други руски генерали
Снимка: Getty Images

САЩ изпраща военно оборудване на Украйна на стойност милиарди долари, включително тежка артилерия, дронове и противотанкови ракети. Администрацията на Джо Байдън обявява публично всеки принос за Киев до последния патрон, но е далеч по-внимателна, когато говори за предадените на Украйна разузнавателни данни относно руската армия.

Вашингтон предоставя в реално време информация за местоположението и движенията на руските сили – това включва сателитни изображения и доклади от поверителни американски източници. Това е потвърдено от американски и украински официални лица пред Washington Post. На практика, те потвърждават неофициалната информация, че САЩ помагат на Киев да локализира и убива руски генерали – нещо, което не се коментира от отговорни органи на Запад.

Шойгу: Транспортът на НАТО с оръжие за Украйна ще се унищожава

Русия за пореден път заплашва да унищожи конвои с оръжие, което се изпраща на украинските военни от чужбина. Този път руският министър ...

От Вашингтон заявяват само, че САЩ не е във война с Русия и помощта, която предоставя на Украйна, е с цел „защита срещу незаконна инвазия“. САЩ обаче са ограничили контрола на Киев върху разузнавателните данни, които им предоставят, пише изданието. Причината – да се избегне провокация спрямо Кремъл и въвличане на Щатите във войната.

В ръководството, предоставено на служителите на разузнаването на САЩ, фигурират две забрани за видовете информация, която Съединените щати могат да споделят с Украйна, твърдят източниците на Washington Post.

Първо, САЩ не може да предоставя детайлни данни, които да помогнат на украинските военни да убият руски военни лидери или министри. Тук става въпрос например за началника на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов и за министъра на отбраната Сергей Шойгу. За Герасимов има информация, че е бил ранен на фронта, но тя все още не може да бъде потвърдена. Впечатление направи, че той отсъстваше от военния парад в Москва за Деня на победата (9 май).

Забраната не включва по-нископоставени руски офицери, включително генерали. Украинските сили вече ликвидираха над 10. Висш американски служител по отбраната обаче казва, че правителството във Вашингтон е решило да не предоставя на Киев точната локация на генералите на противника. „САЩ не им помага активно да убиват каквито и да е генерали“, твърди той пред Washington Post.

Втората категория от забранената за споделяне на разузнавателна информация включва всички данни, които биха помогнали на Украйна да атакува цели отвъд границите си. Това правило е наложено с цел да дистанцира САЩ от атаки, които Киев може да осъществи на територията на Русия. Тревогите да не стане пряк участник във войната, принудиха Вашингтон да преустанови плановете си за предоставяне на военни самолети на Киев чрез Полша.

Пентагонът отрича да е помагал на Украйна да потопи „Москва”

Пентагонът опроверга съобщенията, че е помогнал на украинските сили да потопят руския военен кораб "Москва" в Черно море миналия месец,...

Украйна трябва „да стори всичко, което е нужно, за да се защити от руската агресия“, заяви миналия месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. „Тактиките им са изцяло тяхно решение“.

В допълнение към забранените категории за споделяне на разузнавателни данни, Щатите имат и правило да не предоставят на Украйна т. нар. „таргетираща информация“. Официални лица от Вашингтон казват, че САЩ няма да споделя на украинските сили, ако засече даден руски генерал на определена локация. Тоест, Съединените щати не искат да носят каквато и да е отговорност, ако Украйна порази високопоставен руски военен.

Въпреки това обаче САЩ предоставят информация за местоположението на руски „съоръжения за управление и контрол“. На практика, това са места, където често могат да бъдат открити висшите офицери на Кремъл. Аргументацията на Вашингтон в случая е, че тези данни „могат да помогнат на Украйна за собствената ѝ защита“. Ако украинските командири решат да ударят съответния обект, това ще е изцяло тяхно решение, а ако руски генерал бъде убит при атаката, САЩ няма да бъдат пряко отговорни, казва източник на американското издание.

Според юристи това предоставя значими правни и политически основания, които могат да помогнат на Съединените щати да докажат, че не са страна в конфликта - дори когато пращат военно оборудване в Украйна и предават разузнавателна информация.

"Ако САЩ предоставят информация за „таргетиране“ на чуждестранна страна, а ние участваме активно в решенията за насочване, ние задаваме само посоката и те действат като наши проксита", казва Скот Андерсън - бивш служител на Държавния департамент, който е бил юридически съветник в посолството на САЩ в Багдад. "Това може да се разглежда като приближаване до реално нападение срещу Русия, при което Москва би могла да отговори реципрочно“.

Полският премиер: Путин е по-опасен от Хитлер и Сталин, трябва да решим къде да го спрем

Руският диктатор Владимир Путин е по-опасен от Адолф Хитлер и Йосиф Сталин, защото в ръцете му има по-смъртоносни оръжия, отколкото у д...

Потапянето на кораба „Москва“ – флагмана на руския Черноморски флот, илюстрира нагледно как САЩ могат да предоставят полезна информация на Украйна, която, макар и косвено, рискува да въвлече Вашингтон по-активно във войната.

През април Украйна забеляза кораба край бреговете си и според служители, запознати с атаката, информацията, предоставена от Съединените щати, е помогнала да се потвърди неговата „самоличност“.

САЩ редовно споделят с Киев разузнавателни данни за руски кораби в Черно море, които изстрелват ракети по Украйна, обяснява високопоставен служител в областта на отбраната. Той обаче подчертава, че тези данни не представляват "конкретна информация за таргетиране на кораби". Информацията има за цел да помогне на Украйна да организира отбраната си, твърди източникът.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби отрече Вашингтон да е предоставял данни за таргетирането на крайцера „Москва“ – според него САЩ нямат нищо общо с атаката с ракетите „Нептун“. Според Русия корабът бил потопен заради пожар на борда, предизвикан от неизгасена цигара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари