Путин гледа от стената: Първи данни колко "честни" са руските президентски избори (ВИДЕО)

2723
Путин гледа от стената: Първи данни колко "честни" са руските президентски избори (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

Независимите руски медии съобщават за първи нарушения в честността на провежданите президентски избори (15-17 март), като се позовават на независими наблюдатели.

Портрет на Путин "гледа" избирателите

В една от избирателните секции в град Воронеж на стената е бил окачен портрет на диктатора Владимир Путин, който се кандидатира за пети мандат и реално няма никаква конкуренция: Безнадеждно: Пак спирачки за единствения конкурент на Путин за президент.

По-късно портретът е бил покрит с чаршаф, съобщава базираната в Латвия руска медия "Медуза", показвайки и кадри от секцията.

Часовник с Путин и макет на Тъкър Карлсън

В Тюмен на избирателна секция беше поставен картонен макет на Тъкър Карлсън - американския журналист, поддръжник на републиканците и Доналд Тръмп, който направи интервю с Владимир Путин. Местните власти съобщиха, че на излизане всеки гласувал се е снимал с Карлсън.

В Челябинск пък часовник с лика на Путин е бил премахнат по искане на независим наблюдател, като се твърди, че предметът "агитира за кандидати по време на изборите".

Готови бюлетини директно в урните

В друга секция във Воронежка област е установено, че урната е била "натъпкана", като в нея е имало бюлетини още преди официалното начало на гласуването. "Медуза" заявява, че един от местните активисти е помолил избирателната комисия да извади бюлетините от урната, на което те са се съгласили.

Друга избирателна секция във Воронеж е била отворена преди официалното начало на гласуването, предава "Украинска правда".

Още: Путин 2008 г.: Не ме блазни следващ мандат. 2024 г. се готви за пети (ВИДЕО)

На свой ред, властите във Воронежка област нарекоха твърденията за подправяне на бюлетини "фалшива новина" и заявиха, че тя била резултат от "дезинформационни атаки, провеждани от прозападни и проукраински издания".

Още: САЩ няма да признаят руските президентски избори в окупирана Украйна (ВИДЕО)

Гласува се за Навални

Поддръжниците на починалия в затвора през февруари опозиционер Алексей Навални публикуват снимки на бюлетини с неговото име, а това на Путин е задраскано (вижте тук снимка на The Insider).

Взрив в Белгород по време на вота

В пограничните с Украйна руски области Путин има големи проблеми. Там вече няколко дни три доброволчески формирования се сражават с местните сили, като опитват да попречат по всякакъв възможен начин за провеждане на изборите: Руските доброволци: Животът в Белгород е напълно парализиран (ВИДЕО).

От Белгород дори се появи видео от взрив, станал по време на вота. На кадрите се вижда как човек в избирателната секция, готов да пусне бюлетина, пада на земята след експлозията. Чуват се и викове.

Силите за сигурност изпратиха гласоподавателите и изборните служители в убежище. Шест минути по-късно хората се върнаха в избирателните секции и гласуването продължи.

Още: Киев призова светът да отхвърли фарса "президентски избори" в Русия

В Москва пък жена подпали кабинка за гласуване в една от секциите. Тя може да бъде осъдена на 3 до 5 години затвор. Съдейки по видеото, което се разпространява в социалните мрежи, жената е заляла кабината със запалителна течност, подпалила я е и веднага е започнала да снима всичко на телефона си.

Практика е и в урните да се изсипва мастило.

Сериозен инцидент е станал и в Санкт Петербург - втория по големина град в Руската федерация. По данни на медията "Фонтанка" - около 15:00 ч. младо момиче е хвърлило коктейл "Молотов" на верандата на училище № 358, където от сутринта работят две избирателни секции - СИК 1395 и СИК 1396. Целта е била плакат за изборите (видео само за абонати на "Телеграм" тук).

Момичето е задържано незабавно. То е на 21 години. Обяснило на полицията, че е получило задачата за подпалване от някакъв "украински канал" в "Телеграм", който обещал заплащане, твърди "Фонтанка".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com