Путин печели с рекорд президентските избори в Русия, сочат данните от екзитпола

13031
Путин печели с рекорд президентските избори в Русия, сочат данните от екзитпола
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин спечели убедителна победа на президентските избори в страната. Той събира подкрепата на 87% от избирателите, според данните от първия екзитпол. В самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, Путин печели по около 95 на сто от гласовете, сочат данните.

Появиха се и първи официални данни - според руската ЦИК, при малко под 25% преброени гласове, Путин взема 87,97% от гласовете. При 50% преброени гласове картината не е много по-различна - Путин е с 87,34% подкрепа.

Гласуването приключи в Калининград, най-западната часова зона на Русия, след което бяха обявени първите предварителни резултати. Ако тези данни се потвърдят, това ще е най-убедителната победа на Путин досега. Предишният рекорд бе през 2018-та година, когато той събра 73,69 на сто от гласовете. 

Още: Путинските избори: Руснаците дават мандат на Кремъл да продължи войната и да започне Трета световна война

Хиляди руснаци се отправиха към урните за последния ден от тридневните избори. Опашки от хора се образуваха пред избирателните секции в Москва и Санкт Петербург точно по обяд, след като руската опозиция призова хората колективно да пускат в урните невалидни бюлетини или да гласуват срещу Путин.

Тридневното гласуване беше помрачено от вълна от фатални украински атаки с дронове, нахлувания на руска територия от т.нар. руски доброволци (с обявление за превзето второ руско село: Руските доброволци обявиха за още 1 превзето село. Буданов коментира замяната на Тьоткино за Мелитопол (ВИДЕО) - Горковски, както и СНИМКИ и ВИДЕО /скролирате надолу по цялата нишка в Twitter/ включително от Козинка, на границата с Украйна в Белгородска област) и вандализъм в избирателните секции. Украински безпилотни апарати атакуваха най-малко 8 руски региона през последното денонощие, като някои достигнаха до района на Москва. Три летища, обслужващи столицата, за кратко спряха дейността си, докато атака с дрон на юг предизвика пожар в петролна рафинерия и днес - 8-та руска петролна рафинерия в пламъци за 5 дни: Война на дронове между Киев и Москва: Нова петролна рафинерия гори (ВИДЕО). Една от последните новини -според прокремълския телеграм канал Baza 64-годишна жена е внесла взривно устройство в изборна секция в Перм и го е взривила в тоалетната. Ръката ѝ е откъсната от експлозията, други пострадали няма.

В контролираната от Русия част на Запорожка област на Украйна, където също се проведоха избори, "дронове камикадзе" подпалиха избирателна секция в Бердянск. Как точно се гласуваше - долното видео дава представа, а на неговия фон в Донецк и Луганск Путин "събра" най-много гласове - 94%-95%:

Още: Протестиращи направиха "Избор без избор" пред руското посолство в София (СНИМКИ)

Последен "законен" протест

В първите дни на изборите имаше многократни протестни действия, с поредица от арести на руснаци, обвинени в изливане на боя в избирателните урни или палежи.

Преди смъртта си в арктически затвор миналия месец опозиционният лидер Алексей Навални призова руснаците да гласуват колективно в протест срещу Путин - в акцията "По обяд против Путин": Още: Путин, НЕ: Мирната акция срещу диктатора в Русия и по света (ВИДЕО)

Всяко обществено несъгласие в Русия се наказва сурово от началото на офанзивата на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 г. През последните три дни имаше многократни предупреждения от властите за сурови наказания срещу протестиращи.

"Труден период"

Путин, бивш агент на КГБ, е на власт от последния ден на 1999 г. и ще удължи тоталния си контрол над страната поне до 2030 г. Ако изкара още един пълен мандат в Кремъл, той ще бъде на власт по-дълго от всеки руски лидер след Екатерина Велика през 18 век.

Още: Путин, изборите ти са фарс. Свържи се с нас да говорим: Руските доброволци към диктатора (ВИДЕО)

Путин се кандидатира без реални опоненти, след като двама кандидати, които се противопоставиха на конфликта в Украйна, не бяха допуснати до участие във вота - Борис Надеждин беше по-известният. Кремъл представи изборите като възможност за руснаците да покажат, че стоят зад войната срещу Украйна, където също се организира гласуване в окупираните от Русия райони.

Интересен акцент от изборите - жената на руския посланик в Берлин е гласувала, носейки шал в синьо и жълто, цветовете на знамето на Украйна. Веднага излезе официално съобщение, че шалът не бил само в тези цветове:

Още: Путинските избори Ден втори: Коктейли Молотов и зелена боя в урните. Кремъл ожесточава санкциите (ВИДЕА)

В предизборно обръщение на 14 март Путин заяви, че Русия преминава през "труден период". „Трябва да продължим да бъдем единни и самоуверени“, подчерта той, описвайки изборите като начин руснаците да демонстрират своите „патриотични чувства“, предаде БГНЕС.

"Празник"

Концерт на Червения площад е организиран на 18 март. Ще бъдат отбелязани 10 години от анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Русия - събитие, което вероятно ще послужи като честване на победата на Путин.

Украйна многократно заклейми изборите като нелегитимни и "фарс", като призова западните съюзници да не признават резултата.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, както и повече от 50 държави членки, отправиха остри критики към Москва за провеждането на вота в украински земи и обявиха, че не ги признават - сред тях са САЩ и Германия.

Още: Русия: Въоръжени военни проверяват как гласуват избирателите в тъмните стаички? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа