"Путин ще бъде съден тук": Зеленски с впечатляваща реч в Хага (ВИДЕО)

8228
"Путин ще бъде съден тук": Зеленски с впечатляваща реч в Хага (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн/Facebook/Володимир Зеленський

„Всички искаме да видим един друг Владимир тук“. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в речта си пред нидерландските депутати в Хага на 4 май – с препратка към заповедта за арест на руския диктатор Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд в Хага.

По думите на Зеленски – издирваният за системно депортиране на украински деца руски президент е „този, който заслужава да бъде съден за криминални престъпления в столицата на международното право“. „Сигурен съм, че ще видим как това се случва, когато победим“.

Партиен лидер в Нидерландия ще игнорира посещението на Зеленски, пристигнал на „неподходяща“ дата

Каролайн ван дер Плас, лидер на холандската партия BoerBurgerBeweging (BBB), няма да присъства на речта на президента Володимир Зеленск...

Украинският президент пристигна на изненадваща визита в Нидерландия днес, след като вчера бе във Финландия за среща с лидерите на скандинавските страни. В конферентния център Световен форум в Хага той изнесе реч, озаглавена "Няма мир без справедливост", а преди това мина и през Международния наказателен съд, предаде местната медия NOS.

Зеленски заяви, че във войната в Украйна на карта е заложена не само съдбата на една държава. "Не можем да спрем агресивните войни, но можем да победим агресията като престъпна идея, която се заражда в съзнанието на човек, свикнал с безнаказаността", каза той, цитиран от BBC.

"Ако погледнете която и да е агресивна война, всички те имат една обща черта - извършителят на войната не е вярвал, че ще трябва да отговаря за това, което е направил", допълни Зеленски. Според него войната се печели със "силата на оръжието", затова благодари на Нидерландия за доставката на оръжия за Украйна.

"Трайният мир след победата се постига не с друго, а със силата на ценностите", допълни той и отправи призив да се зачитат свободата, справедливостта и мирът.

Зеленски: Нямаме общо с атаката с дрон в Москва, защитаваме собствените си градове

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев не е замесен в атаката с дрон срещу Кремъл. „Ние не атакуваме Путин или ...

Украинският президент каза, че само през април руснаците са извършили около 6139 военни престъпления. Москва отрича да е извършвала такива зверства по време на войната. Зеленски твърди, че тези престъпления са довели до смъртта на 207 украински цивилни граждани, включително 11 деца. Той спомена за вчерашното нападение в Херсон, при което са загинали 23 души.

ОЩЕ: ВИДЕО: Броят на жертвите след руския обстрел по Херсон расте още

Зеленски изброи предполагаемите военни престъпления, извършени от Русия. Той спомена "милиони" удари в регионите на Донбас, хора, убити по време на окупацията на Буча, филтрационен лагер, който "Русия е създала в нашата независима земя", както и "всеки затворник, измъчван в руски плен, и всеки град, бомбардиран от Русия".

Президентът призова и за минута мълчание в памет на украинските жертви, както и на загиналите вследствие на сваления полет на малайзийските авиолинии MH17 над Донбас през 2014 г. Задочно доживот от съда в Хага бяха осъдени двама руснаци и един украинец, отговорни пряко за катастрофата.

След това Зеленски говори как международната общност може да се справи с военните престъпления. Той призова за създаването на трибунал за военни престъпления и се позова на Нюрнбергския процес - процесите, които съюзниците са провели срещу представители на победената във Втората световна война нацистка Германия.

Зеленски: Украйна ще получи самолети след успешната контраофанзива

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е уверен, че западните съюзници ще предадат самолети на украинската армия. "Защо с...

Зеленски каза, че в действащото международно право има недостатъци. Пожела "не някакъв хибриден съд", който да се занимава с руската агресия в Украйна, а специален трибунал, с който руското ръководство да понесе пълна отговорност. Освен това пожела Москва да възстанови причинените щети в страната му.

Нидерландският депутат Том ван дер Лий написа в Twitter, че речта на Зеленски е била "впечатляваща".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа