Раковите заболявания струват 126 млрд евро на ЕС

8264
Раковите заболявания струват 126 млрд евро на ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Ракът е струвал около 126 милиарда евро на 27-те страни-членки на Европейския съюз през 2009 г., подчертава в понеделник британско изследване. То взема предвид не само икономическата тежест на разходите на системите за здравеопазване, а и разходите, свързани с отсъствия,загуба на работоспособност и времето, вложено от близките на болните.

Изследователи от Оксфордския университет са потърсили за първи път количествено определение на "общата икономическа тежест от раковите заболявания в Европейския съюз".

Или "количественото определяне на икономическата тежест на раковите заболявания в ЕС изисква не само оценка на разходите за здравната система, но и оценка на пропуснатите ползи, свързани с невъзможността да се полага труд (трайно увреждане или преждевременна смърт) и безплатно предоставените грижи от страна на роднините на болните" , обясняват изследователите в статия, публикувана в британското списание The Lancet.

Тяхната оценка се отнася за 2009 г., последната година, за която са на разположение пълни данни, и се основава на 150 различни източници. Според нея за 27-те страни от ЕС оценката на загубите е 126 милиарда евро, от които едва 51 млрд. евро са разходи за здравеопазване в тесния смисъл на понятието.

"60% от икономическата тежест засяга разходите, направени извън преките суми за здравеопазване, с почти 43 милиарда евро от загуба на продуктивността, заради преждевременна смърт", според статията.

Проучването оценява на 9,43 милиарда евро 83-те милиона работни дни, изгубени в ЕС поради отпуски по болест или загубата на трудоспособност, причинена от раковите заболявания.

Проучването включва в общата оценка и около 3 милиарда часа "грижи за болните", предоставени от приятели и роднини – остойностени общо на почти 23,2 милиарда евро.

Разходите на здравните системи в ЕС, оценени на 51 милиарда евро, са 4% от общите разходи за здравеопазване в страните-членки.

От общия размер на болничните разходи най-голяма част - 28,4 милиарда евро - са за болничните грижи, а 13,6 милиарда - за медикаменти.

Въпреки че ЕС харчи средно еквивалента на 102 евро на жител в здравните системи за борба с рака, разликите между страните са големи - от 52 евро на човек в Румъния, 97 евро във Франция и 171 евро в Германия.

Разходите, свързани с раковите заболявания, са значително по-големи в САЩ, се казва в проучването. В САЩ те са общо 157 милиарда евро (202 милиарда долара) за 2008 г. въз основа на оценки, които не включват грижите на семействата и изгубените работни дни. В САЩ се падат средно по 196 евро (255 долара) на човек.

За сравнение, сърдечно-съдови заболявания имат по-високи общи разходи в Европа - със 195 милиарда евро (според друго проучване), въпреки че загубата на производителност е по-голяма при рака.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа