Резултатът от украинската контраофанзива в числа и закана за щурм на Кремъл (ВИДЕО)

17554
Резултатът от украинската контраофанзива в числа и закана за щурм на Кремъл (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/Главен щаб украинска армия

"Главната ни цел е абсолютно ясна – обсада и щурм на Кремъл. Ще направим това, в което Пригожин се провали". Така командирът на Легион "Свободна Русия", известен с позивна "Цезар", коментира какво смятат да правят руските добороволци. Кой е Цезар - припомнете си: Командирът на Руския доброволчески корпус обобщи какво е свършено в Белгородска област (ВИДЕО)

Руският легион вече обяви в Телеграм, че е подновил "операциите" в Белгородска област – паравоенната структура каза, че е изминал един ден и "поставените задачи бяха изпълнени, всички легионери са живи и здрави, противникът претърпя загуби в жива сила и техника". "Напомняме на кучетата на режима на Путин: нашите рейдове на територията на Руската федерация са вашата нова реалност. Това ще се случи във всеки нужен и неочакван за вас момент. Можете да криете загубите си колкото си искате, но знаете много добре колко погребения плащате на майките на подчинените си. Ние няма да спрем: защото Русия е нашият дом и ние ще се борим, докато не я освободим".

Резулатите на украинската контраофанзива

Междувременно, The New York Times публикува карта как се движи украинската контраофанзива. През настоящата 2023 година, Руската федерация е окупирала 857 кв. километра, а Украйна е освободила 370 кв. километра от тях. От началото на войната, Украйна е освободила над половината от завладяното от Русия според отиващия си началник на обединените щабове на американската армия ген. Марк Мили: Украински удар по щаб с руски офицери: Данни на свързван с ФСБ източник (ВИДЕО)

Освен това, досега във войната Украйна е успяла да нанесе цели 78 удара по Крим. Именно там започна сегашната война – през 2014 година, когато Русия анексира полуострова:

Развитие на военните действия в Украйна

Изрично в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) акцент е намаляването на интензивността на руските военни действия в Луганска област – направлението към Купянск и по линията Сватово – Кремена. За пореден ден, на практика от началото на тази седмица, украинският генщаб съобщава в сутрешната си сводка следното за Купянск: противникът не е извършил никакви офанзивни (нападателни) действия. Към Лиман, тоест през линията Сватово – Кремена е имало само 1 руска пехотна атака през последното денонощие. За ISW това е признак, че взетите от украинската армия мерки срещу шумно прокламираното руско настъпление в този участък на фронта са дали резултат. Но американските експерти обръщат внимание и, че в този сектор на фронта руската военна авиация е по-активна, отколкото в Запорожието – нанасят се удари срещу украински логистични линии, важни за Купянск и Луганска област. Говорителят на украинското командване "Изток" Иля Йевлаш посочи, че руската военна авиация е удряла при Северск (19 километра южно от Кремена) и в района на горския парк "Серебрянка" (11 километра южно от Кремена). Припомняме, че именно руската атака към Купянск и Лиман е считана за стратегическия руски отговор на украинската контраофанзива в Южна Украйна – да се ангажира украинската армия толкова, че да не пробие в Запорожието.

(КАРТА) Що се отнася до Южна Украйна, ISW посочва изрично, че намалената активност на рускат военна авиация се компенсира от удари с дронове и лазерно насочвани бомби. Целите са логистика – както в тила на украинската армия в Запорожието, така и по река Днепър, в Херсонска област. "Остава неясно какво иска да постигне Русия с ударите специално в Херсонска област", подчертават американските анализатори.

На границата между Донецка и Запорожка област (направлението Велика Новоселка - Бердянск), в участъка "Времевски" руснаците изглежда вземат инициативата - Семьон Пегов например твърди, че имало успешни руски контраатаки при Приютно (15 километра югозападно от Велика Новоселка), докато руското военно министерство съобщава за отбити две украински атаки там, което е документирано в библиографията на ISW. ISW като цяло отчита руска активност, но неуспешна и цитира руския военен блогър Борис Рожин, според когото украинците вече извършват операции с тактически цели за ангажиране на руски военен ресурс в района, а не за да пробиват по-напред засега.

(КАРТА) При Бахмут боевете са съсредоточени основно по жп линията на изток от Клещеевка и Андреевка (6-10 километра юг-югозапад от Бахмут). Още вчера излязоха украински данни, че при Андреевка украинската армия е постигнала успехи при жп линията - също вчера сутринта руският пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) писа в Телеграм, че някои руски позиции по жп пътя вече са "сива зона", а днес сутринта вече пише за опит на украинците да атакуват директно Зеленопол, минавайки през жп линията при Курдюмовка (12-15 километра юг-югозапад от Бахмут), но било неуспешно. Друг руски военен блогър - Борис Рожин, обяви, че руските сили прочистили украинските позиции при Орехово-Васильовка (11 километра северозападно от Бахмут), но няма никакви визуални доказателства за такова нещо.

Освен това, украинските партизани стават все по-смели в Мариупол. В канала в Телеграм на Петро Андрющенко, съветник на украинския кмет на града, се появиха СНИМКИ и ВИДЕО как са подпалени превозни средства и обект на руската армия в Ялта.

Руските военни блогъри почват да мълчат

Важен акцент в дневния анализ на ISW е и букет от препратки към публикации на руски военни блогъри, който показва, че те почват да се самоцензурират за случващото се на фронта под мотото "на някои неща не бива да се дава публичност". По-конкретно – руските проблеми с жива сила и техника, както и колко напредват украинците. Конкретен пример – руски телеграм канал първо писа как украинската армия вече контролира северната част на Новопокроповка (13 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол), а после редактира публикацията да звучи, че боевете са по-назад, при Работино.

Отделно, на първо четене Думата одобри законопроект, с който криминализира „промотирането на екстремизъм“. Предвидените засега наказания – до 300 000 рубли глоба (около 3100 долара) и до 4 години затвор. Това конкретно засяга бившия силов министър на т.нар. ДНР Игор Гиркин, който лежи в руския арест – той пак се изяви, като в профила му в Телеграм се появи публикация за руските миротворци в Нагорни Карабах - че те са жалки и щели да загубят със сигурност, ако се бяха намесили срещу азербайджанската армия.

ОЩЕ: Не зачитат руския химн: Не само украинската армия стъжнява живота на руските окупатори (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа