Не зачитат руския химн: Не само украинската армия стъжнява живота на руските окупатори (ВИДЕО)

10960
Не зачитат руския химн: Не само украинската армия стъжнява живота на руските окупатори (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/Главен щаб украинска армия

Ще има добри новини – изглежда вече има сигнали, че тези думи на командващия Таврийското направление за украинската контраофанзива генерал Олександър Тарнавски се сбъдват специално за западната част на Запорожка област.

ОЩЕ: Три условия украинският пробив в Запорожието да се превърне в значим успех (ВИДЕО)

Запорожието - основен фокус

(КАРТА) Боевете в Западното Запорожие продължават по линията Новопокроповка – Върбово (13 – 18 километра юг-югоизток от Орехов, в направлението към Токмак и Мелитопол). Каква е цялостната ситуация е все още неясно, но отделни щрихи подсказват, че украинският натиск остава силен и лека-полека дава плодове.

Геолокализирано видео на атака с дрон срещу украинска пехота показва, че еднокилометровата окопна линия на около километър западно от Върбово вече не се контролира от руснаците:

Според един от най-активно следящите войната украински профили в Twitter NOELReports, който има и вътрешна информация от източници в украинската армия, украинските части вече са в северната част на Новопокроповка, както и настъпват от изток и са стигнали до първите улици на селището от тази посока. Боевете обаче продължават и още няма новини, че украинците са се укрепили:

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично се обръща внимание, че руските военни блогъри почват да говорят много по-неопределено какво се случва в Запорожка област, без да коментират конкретика като резултати от боеве. Често има противоречия между отделни руски блогъри и дори официални лица като Владимир Рогов, назначен от руснаците за зам.-областен управител на Запорожието – той почти постоянно действа като рупор на руската пропаганда. А в библиографията на анализа си ISW дава директни препратки как Рогов говори колко е тежко при Върбово (той бързо след това обяви как руснаците се справили с украинска атака от вечерта на 26 септември) и как друг руски военен телеграм канал му опонира, че украинците там вече са преодолели окопите и противотанковите препятствия тип "драконови зъби".

Другите участъци на фронта

(КАРТА) При Бахмут също има данни за украински напредък – при Орехово-Васильовка, на 10 километра северозападно от Бахмут. Геолокализирани видеокадри показват успешен руски артилерийски обстрел срещу атакуващи украински бронетранспортьори – единият е обезвреден, другият е повреден, но успешно се оттегля. Именно за Орехово-Васильовка имаше твърдения на руски военни блогъри, че е превзета – нещо, за което нямаше никакво визуално доказателство:

Иначе по-активните боеве са по протежението на жп линията на изток от Клещеевка и Андреевка (6-10 километра юг-югозпад от Бахмут). Говорителят на украинското командване „Изток“ Иля Йевлаш коментира, че руското командване готви щурмови части – 12 формирования от общо 2000 души, но за момента не се виждат никакви признаци тези хора да почват операции.

Украински военни: Вагнеровците се завърнаха при Бахмут

В Луганска област – направлението към Купянск и линията Сватово – Кремена, за втори пореден ден украинският генщаб съобщава, че не е имало никакви руски пехотни атаки. Няма и никакви руски хвалби за тази част на фронта – само коментари за боеве в горския парк "Серебрянка", до Кремена, където руснаците и украинците водят боеве в условия за специални части вече 1 година.

Украйна се съпротивлява по всички възможни начини

В окупирания Енергодар, Запорожка област, вече има твърдения от местната образователна система за все повече съпротива спрямо налаганото от руснаците образование. В социалните мрежи са публикувани думи на жена, която твърди, че е директор на училище в Енергодар – тя е замъглена, явно за да не стане мишена на руските служби. Жената разказва как учениците ставали все по-смели, задавали "провокативни въпроси" и не ставали прави, когато се пускал руският химн в училище:

Междувременно, Петро Андрющенко, съветник на украинския кмет на Мариупол, предупреди, че Русия е почнала да строи жп връзки между Мариупол, Волноваха и Донецк. Тръгнало е изграждане на жп мост при село Гранит, над река Калмиус. Идеята е да има пряка жп връзка между тези окупирани от руснаците големи украински градове, Таганрог и Ростов на Дон. Ако това се случи, значението на Кримския мост за доставките на руската армия в Украйна ще намалее.

Същевременно тази нощ Русия изстреля 36 ирански дрона-камикадзе клас "Шахед" по цели в Украйна, главно Южна Украйна. Свалени са 31 (ВИДЕО) – кметът на Николаев Александър Сенкевич още снощи писа в Телеграм, че тази нощ като нищо може да има рекорд по свалени руски дронове. Олег Кипер, ръководителят на военновременната администрация на Одеса, също в Телеграм написа, че няма нито едно попадение в Одеса след атаката.

ОЩЕ: Расистко-верският ефект "Кадиров" тормози руската армия в Запорожието (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски снаряд е ударил до училище в Харков, има ранени деца

Захарова: Ако Макрон прати военни в Украйна, ще ги смятаме за легитимни цели

Официално: Украйна приема престъпници в армията си

Пореден инцидент с Boeing: Самолет кацна „по корем“ в Истанбул (ВИДЕО)

Великобритания експулсира руския военен аташе, Захарова заплаши с последствия

Депутат от партията на Путин преби съпругата си, месеци по-късно тя почина

Путин е майстор на страха и ние отново имаме сърцебиене: Bild

Популярен плаж на Закинтос остава затворен това лято

Разстрел на шестима руски военни от техен колега от украински произход: Вътрешни данни

Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа