Русия отказва да екстрадира осъдените за свалянето на полет MH17

1334
Русия отказва да екстрадира осъдените за свалянето на полет MH17
Снимка: Gettyimages

Русия няма да екстрадира гражданите си, осъдени задочно на доживотен затвор от съд в Хага на 17 ноември заради свалянето на пътническия самолет на Малайзийските авиолинии през 2014 г. Това обяви председателят на Комисията по конституционно законодателство към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Андрей Клишас.

Изявлението му, направено пред контролираната от Кремъл държавна информационна агенция ТАСС, гласи, че решението на нидерландския съд „няма да има правни последици“. „Ние никога не екстрадираме руски граждани към други държави, каквито и да са обстоятелствата“, казва сенаторът.

Вчера тричленен състав на Окръжния съд в Хага обяви за виновни за смъртта на 298 души руснаците Игор Гиркин (Стрелков) - бивш военен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР), и Сергей Дубинский, както и украинският гражданин Леонид Харченко. Бившият руски военен Олег Пулатов е оправдан. Решението все още може да бъде обжалвано.

Тримата бяха осъдени заради свалянето с ракета "Бук" на полет MH17 над т.нар. Донецката народна република, като съдът призна, че Русия е имала контрол над сепаратистите там и откри пряко нейно участие в случилото се.

Междувременно Москва излезе с официална реакция след решението на съда. Според Руската федерация съдиите не са зачели принципите на „безпристрастността“ и са се поддали на „политически фактори“, според съобщението на руското външно министерство.

Зеленски приветства присъдите за MH17 и поиска Русия да се подведе под отговорност

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на съд в Хага, с което трима души бяха осъдени на доживотен затвор за сва...

"Дълбоко съжаляваме, че Окръжният съд в Хага пренебрегна принципите на безпристрастното правосъдие в името на настоящата политическа ситуация, нанасяйки огромен удар върху репутацията на цялата нидерландска правна система", се казва в документа, цитиран от ТАСС. 

"Както процесът, така и резултатите от това съдебно дело показват, че то се основава на политическа оферта за замесване на Русия в трагедията, насърчавана от Хагския съд и неговите сътрудници в Съвместния екип за разследване. Въпреки факта, че държавата ни не е страна в този процес, нидерландската прокуратура не положи никакви усилия да представи делото по друг начин", се казва в изявлението на руското външно министерство.

Само че съдът в Хага потвърди заключението на разследващите - ролята на Русия е очевидна и няма манипулирани доказателства за това. Обратното, доказателства, предоставени от руската страна, с които отговорността се прехвърля на Украйна, са били фалшифицирани.

ОЩЕ: Премиерът на Нидерландия за MH17: Това не е краят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа