Руският патриарх призова правителството към диалог с опозицията

4638
Руският патриарх призова правителството към диалог с опозицията
Русия не може да си позволи още една революция

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил днес призова правителството да се вслуша в исканията на протестиращите за свободни избори, предаде Асошиейтед прес.

Патриарх Кирил предупреди, че Русия не може да си позволи още една революция. Той отбеляза, че "правителството трябва чрез диалог и вслушване в обществото да коригира политическия курс и тогава всичко ще бъде наред".

По думите на патриарха, цитиран от ИТАР-ТАСС, ако властта остане нечувствителна към протестите на гражданите, то това е много лош признак - признак за неспособността на властта да се самонастройва.

"Властта трябва да се приспособява, включително и да възприема сигнали отвън", каза патриарх Кирил. "Всеки човек в едно свободно общество трябва да има право да изрази мнението си, в това число и несъгласието си в действията на властта. Ако хората бъдат лишени от такова право, то това се възприема като ограничаване на свободата, това е много болезнено", заяви ръководителят на руската църква.

Десетки хиляди руснаци протестираха срещу резултатите от парламентарните избори миналия месец и призоваха да бъде сложен край на управлението на премиера Владимир Путин, припомня АП.

Трети протест е насрочен за 4 февруари - месец преди президентските избори, на които Путин се надява да се върне на президентския пост поне за още шест години.

Патриархът говори в интервю за телевизионния канал "Россия 1" в деня, в който руснаците и други православни християни празнуват Коледа.

Руският премиер тази нощ присъства на коледната литургия в катедралата в Санкт Петербург, където по неговите думи е бил кръстен тайно още по времето на Сталин, информира Франс прес. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа