Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ назоваха руската агресия за главна заплаха в Европа

27 януари 2016, 11:23 часа • 3791 прочитания

Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM) определи като свой главен приоритет "сдържането на руската агресия".

Това става ясно от обновената стратегия на EUCOM в Европа, представена на сайта на командването, пише РИА Новости. Автор е главнокомандващият на силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав.

В документа Русия е представена като главна заплаха поради "неуважение към суверенитета на своите съседи в Европа", увеличаването на силите в Арктика, както и заради действията ѝ извън сферата на отговорности на EUCOM – по-конкретно в Сирия.

"Русия отправя сериозно предизвикателство на нашите съюзници и партньори в различни региони, това е глобален проблем, който изисква глобална реакция", се казва в документа.

Това е съществено изменение в стратегията в сравнение с 2012 година, когато Русия е представена като потенциален партньор, с който може да се строят "ключови отношения", отбелязва РИА Новости. В документа Русия се описва като заплаха от изток и север, а като заплаха от юг EUCOM смята "Ислямска държава".

Сред другите приоритети, отбелязани в стратегията, е работата на НАТО, защитата на стратегическите интереси на САЩ, противодействието на международните заплахи, осигуряването на бойната готовност на въоръжените сили, поддържането на ключови отношения.

В обновената стратегия на EUCOM се отбелязва, че 2015 година е била една от "най-натоварените" от края на Студената война. Съкращаването на числеността на американските войски в региона в последните 25 години според американското командване е поставило под заплаха стабилността в Европа.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес