Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

3183
Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

До 100 000 души са взели участие в поредния протест в грузинската столица Тбилиси срещу закона за чуждестранните агенти. Той беше приет на първо четене - за втори път, след 2023 година, когато именно такива протести го спряха. Но управляващата партия в Грузия "Грузинска мечта" не спря с опитите да го прокара. Второто четене на законопроекта в парламента се очаква да бъде следващия вторник (7 май): На първо четене за чуждестранните агенти: Въпреки силния протест, Грузия заприличва на Русия (ВИДЕО)

Данните за числеността на протеста са на база изчисления на Mapchecking.com. Изчислението е направено на база площта, заета от протестиращите, която е приблизително 20 042 квадратни метра. При сметка от четирима души на 1 квадратен метър, това значи 80 000 души, с 5 на квадратен метър са 100 000.

Участниците в протеста скандираха "Не на руския закон". Надписът "Русия е окупатор" и грузинският флаг бяха прожектирани върху сградата на грузинския парламент. Опозицията ще твърди, че законът се приема от управляващите по указание на Кремъл. Авторите на законопроекта отричат ​​това.

За пореден път се стигна и до напрежение, а полицията използва сълзотворен газ срещу тълпата. За щастие нямаше големи сблъсъци:

Митингът снощи беше иницииран от около 100 грузински правозащитни групи и опозиционни партии, които досега не се включваха в ежедневните протести, доминирани от младежи.

"Властите, които отново въведоха руския законопроект, излизат извън конституционната рамка и променят ориентацията на страната, предавайки непоколебимата воля на народа", се казва в изявлението на организаторите, предаде БГНЕС.

Още: Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Европейският път на Грузия

Кандидатурата на Грузия за членство в ЕС и НАТО е залегнала в нейната конституция. Според проучванията повече от 80% от населението подкрепя европейската интеграция на страна.

"Грузинска мечта" настоява, че е твърдо проевропейска и че предложеният закон има за цел единствено да "повиши прозрачността" на чуждестранното финансиране на неправителствените организации. Критиците обаче обвиняват партия, че насочва бившата съветска република към по-тесни връзки с Русия.

"Този закон, както и това правителство, са несъвместими с историческия избор на Грузия да бъде член на ЕС", заяви по време на протеста лидерът на опозиционната партия "Ахали" Ника Гварамия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че законопроектът "не съответства" на кандидатурата на Грузия за членство в Съюза. Още: ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

През декември ЕС предостави на Грузия официален статут на кандидат за членство, но отбеляза, че Тбилиси ще трябва да реформира съдебната и избирателната си система, да намали политическата поляризация, да подобри свободата на печата и да ограничи властта на олигарсите, преди да започне официални преговори за членство.

Още: Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха за корупция генерал от руското министерство на отбраната

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 15.05 - Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Журналистът Валери Тодоров: Владимир Путин готви военна офанзива през лятото

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Задържаха и биха опозиционен лидер в Грузия (ВИДЕО)

Заради руската заплаха: Полша инвестира 25 млн. долара в разузнаване

Харков: 17 ранени след удар по 12-етажна сграда, сред тях 2 деца (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com