Трето рухване в супермаркета в Рига

20445
Трето рухване в супермаркета в Рига
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Трето рухване стана в търговския център "Максима" в Рига в събота. Падна част от покрива на сградата, но този път нямаше пострадали, съобщи говорителката на пожарно-спасителната служба на Латвия Виктория Шембеле.

Тъй като спасителните работи бяха прекратени, за това няма и пострадали. Малко е вероятно да бъдат намерени оцелели под развалините.

Броят на жертвите след рухването на покрива на супермаркет в латвийската столица стана 53 души. Това е най-тежкият инцидент в страната след възвръщането на независимостта й през 1991 г.

Покривът се срути на 21 ноември в час-пик, докато стотици клиенти пазаруваха в магазина в предградие на Рига. Сред жертвите може да има и деца от близкото училище. Най-малко 40 души са ранени при инцидента.

Около 200 спасители, подпомогнати от армията, претърсват неуморно развалините. "Не зная какво може да е станало с касиерките, когато сте седнал, няма никакъв шанс да излезете достатъчно бързо. Всичко се срути, стените, покрива, всичко!", каза Яна, която е очевидец на драмата.

Трима пожарникари са загинали в опит да извадят пострадали хора, а десетина спасители са били ранени. "Продължаваме да работим с максимални усилия, но положението под рухналата сграда остава изключително опасно", заяви началникът на спасителната служба Оскарс Аболинс. "Изглежда, че спасителната операция ще продължи през целия ден", допълни той.

Покривът на супермаркета се срути на площ от около 500 кв. м. върху два етажа. Вторият етаж рухна впоследствие върху спасителните екипи, които първи пристигнаха на мястото на драмата. Полицията работи по три хипотези за причината за инцидента, заяви говорителката Сигита Пилдава.

"Първата е свързана с плана на сградата, втората се отнася до методите на строежа й, а третата – за новите елементи, инсталирани върху покрива", уточни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа