Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп: Казаното от Макрон за НАТО е много обидно

03 декември 2019, 12:05 часа • 1972 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че критиката на френския му колега Еманюел Макрон към НАТО като намираща се в "мозъчна смърт“ е много обидна.

"НАТО служи на голяма цел", каза Тръмп при съвместна изява пред пресата с генералния секретар на съюза Йенс Столтенберг преди срещата на върха на съюзниците.

"Мисля, че това е много обидно", каза той за коментара на Макрон, като го нарече "много, много гадно изявление за 28 държави".

Тръмп защити Столтенберг, хвалейки го, че членовете на НАТО масово увеличават разходите си за отбрана благодарение на неговия натиск.

И предупреди, че може да види как Франция се откъсва от съюзниците, след като Макрон в интервю критикува ръководството и стратегията на НАТО.

"Никой не се нуждае от НАТО повече от Франция", каза той. "За тях това е много опасно изявление."

Тръмп подчерта, че търговска сделка с Китай може да бъде подписана и догодина и ще се случи, само ако той желае това и смята, че се справя много добре в преговорите. "Справям се много добре относно споразумението с Китай, ако искам да го направя. Ще видим какво ще се случи. Не знам дали искам да го направя. Те ще разберат доста скоро", допълни той.  Тръмп отново посочи, че може да постигне добра търговска сделка. Той обаче отбеляза, че тепърва ще решава дали тя да бъде сключена.

От своя страна Йенс Столтенберг подчерта, че Китай е тема на срещата на върха на НАТО поради голямата икономическа експанзия на азиатската държава в световен мащаб, включително в посока Европа и Африка.

Доналд Тръмп нападна и Европейският съюз, отбелязвайки, че ЕС се отнася със САЩ "много несправедливо" по отношение на търговията. Дефицитът с ЕС е "астрономичен", посочи Тръмп, подчертавайки, че той променя това и че не е редно САЩ или ЕС да се "възползват" от НАТО и търговията.

Коментарите на Тръмп, че сделката с Китай може да бъде отложена за след президентските избори в САЩ догодина, доведоха до париране на първоначалния позитивен старт на европейските фондови борси.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес