Напрежението между САЩ и Китай скочи рязко заради нов американски закон за Хонконг

6175
Напрежението между САЩ и Китай скочи рязко заради нов американски закон за Хонконг
Снимка: Getty Images/Guliver

Хонконгските власти изразиха "изключително съжаление", а Китай обща "твърди контрамерки" заради влезлия в сила американски закон, касаещ Хонконг, предаде БГНЕС.

По-рано, американският президент Доналд Тръмп подписа закон в подкрепа на протестиращите за демокрация в Хонконг. Става въпрос за мярка, с която се забранява търговията с определени стоки с Хонконг - например сълзотворен газ, полицейски жилетки и гумени куршуми. По-важното обаче е, че САЩ подкрепя специалния статут на Хонконг - на град, който всъщност не е китайски от американска търговска гледна точка и ежегодно търговските отношения на САЩ с Хонконг ще бъдат оценявани от гледна точка "демокрация и човешки права", като специалният статут на Хонконг може да бъде свален от Вашингтон при лоша оценка. А на официални държавни служители в Хонконг, които пречат на спазването на правата на човека, САЩ ще налага санкции, включително забрана да влизат на американска територия.

Местните избори в Хонконг донесоха смазваща загуба на прокитайския режим

Продемократичните сили получават абсолютно мнозинство на изборите за членове на съвети на кварталите в Хонконг след предварително пребр...

Законопроектът беше предложен през юни в ранните етапи на протестите в Хонконг и беше одобрен от Камарата на представителите миналия месец. В него се казва: "Хонконг е част от Китай, но има до голяма степен отделна правна и икономическа система…"[Годишният преглед] оценява дали Китай е нарушил гражданските свободи и правовата държава на Хонконг, защитени от основния закон на Хонконг." Освен всичко друго, специалният търговски статут на Хонконг означава, че той не е засегнат от американските санкции или митата, наложени на континенталната част. Законопроектът също така казва, че САЩ трябва да разрешат на жителите на Хонконг да получат американски визи, дори ако са били арестувани за участие в протести без насилие.

Тръмп подписа законопроекта неохотно, но с почти единодушна подкрепа от Конгреса на САЩ за мярката той нямаше много политическо пространство за маневриране. В изявлението си при подписването Тръмп говори за "уважение" към китайския президент Си Дзинпин и заяви, че се надява "лидерите и представителите на Китай и Хонконг да успеят да разрешат по алтернативен начин своите различия".

Заради случилото се, правителството на Хонконг изрази "крайно съжаление". Хонконг обвини Вашингтон в "намеса" във вътрешните работи на града. "Тези действия, очевидно се намесват във вътрешните работи на Хонконг", каза правителствен служител в изявление, като предупреждава, че ходът ще "изпрати грешно съобщение до протестиращите".

Китай предупреди официално, че е готов да предприеме "твърди контрамерки" срещу Съединените щати, след като Тръмп подписа закона. "Естеството на това действие е изключително гнусно и подслонява абсолютно зловещи намерения", се казва в изявление на външното министерство на Китай, без да се уточняват какви мерки може да предприеме Пекин.

САЩ върви към закон заради Хонконг

Сенаторите в Конгреса на САЩ гласуваха единодушно в подкрепа на законопроект за защита на човешките права в Хонконг, предаде БГНЕС. Се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com