Еманюел Макрон: НАТО преживява "мозъчна смърт"

2076
Еманюел Макрон: НАТО преживява "мозъчна смърт"
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Франция Еманюел Макрон вярва, че НАТО преживява „мозъчна смърт“ и отбеляза липсата на координация между Европа и САЩ и едностранните действия на ключовия съюзник в Алианса Турция, предава AFP.

В интервю пред The Economist, френският лидер заяви буквално: „Това, което преживяваме в момента, е мозъчната смърт на НАТО“

„Няма никаква координация при взимането на стратегически решения между САЩ и техните съюзници. Никаква“, заяви Макрон.

Извикаха на разговор в МВнР френския посланик у нас Флоранс Робин

По указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева заместник-министърът на външните работи Петко Дойков изви...

„Имаме некоординирани агресивни действия на друг съюзник в НАТО – Турция. И то в район, където нашите интереси са заложени на карта“, добави президентът.

Коментарите на Макрон, поставящи под въпрос ефективността на НАТО, заплашват да изпратят ударна вълна през Алианса преди среща на върха във Великобритания следващия месец, отбелязва „Франс прес“.

Според медията, НАТО вече е сериозно засегнат от последната военна операция на Анкара срещу кюрдските формирования в Северна Сирия, твърдо срещу които се обявяват други страни-членки, като например Франция, а освен това се забелязва и липса на ентусиазъм у американския президент към организацията.

„Няма никакво планиране в НАТО, нито координация. Дори не е имало опит за изглаждане на конфликтите в НАТО“, разкри Макрон.

И докато комуникацията между армиите и командванията на операциите в НАТО работи добре, „стратегически и политически, тук трябва да признаем, че имаме проблем“, отбеляза той.

Дипломатически скандал между България и Франция. Връчваме протестна нота

Протестна нова ще бъде връчена на френския посланик в България Флоранс Робин. Тя бе извикана в понеделник в МВнР, за да даде обяснения ...

„Трябва да признаем реалността за това, какво е НАТО, в светлината на ангажираността на САЩ“, предупреди Макрон, като добави, че според него, „Европа има капацитета да се защитава“.

Френският лидер твърди, че Старият континент може да го направи, като „ускори развитието на европейската отбрана“.

Президентът изрази недоволството си, че при Тръмп САЩ фактически са позволили на Турция да проведе операцията си в Северна Сирия, като са изтеглили армията си, предаде агенция Фокус.

„НАТО, като система, не регулира своите членове“, смята той. „Така че, когато имаме член, който смята, че има правото да действа сам, с позволението на САЩ, те го правят“.

„Не е в наш интерес“ да изключим Турция от Алианса, „но може би трябва да преосмислим какво е НАТО“, заяви Макрон.

Франция допуска отлагане на Brexit, но само до 30 ноември

Франция е готова да постигне съгласие за ново отлагане на датата на Brexit, но няма да подкрепи каквато и да е опция, включваща предост...

Френският президент, за когото анализаторите смятат, че е най-влиятелният лидер в Европа на фона на Брекзит и предстоящото оттегляне на германския канцлер Ангела Меркел от политиката през 2021 година, се опитва да изпъкне на външнополитическата арена и да наложи своята визия за реформиране на Европа, отбелязва „Франс прес“.

По негите думи, Европа стои „на ръба на пропастта“, заради това, че е намалила политическия обхват на проекта Европейски съюз след средата на 90-те години.

„Европа забрави, че е общност заради това, че все повече се мисли за пазар, който постоянно се стреми към експанзия“, обясни Макрон, който наскоро блокира разширяването на Съюза с още две балкански държави.

Френският президент допълни, че в момента Европа е в момент на сътресения и губи връзка с историята си, докато междувременно САЩ се свързват все повече с Китай, а в периферията на континента се надигат авторитарни сили.

„Всичко това доведе до изключителна уязвимост на Европа, която, ако не започне да мисли за себе си като за глобална сила, ще изчезне, защото ще получи тежки удари“, заключи Макрон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа