Украински депутат пратил план за Украйна на Тръмп без позволение от Киев

1270
Украински депутат пратил план за Украйна на Тръмп без позволение от Киев
Снимка: Getty Images / Guliver

Предложения за нормализиране на отношенията между Русия и Украйна, както и за свалянето на антируските санкции са били представени по-рано през този месец на напусналия поста си на съветник по националната сигурност Майкъл Флин. По това време Флин още беше помощник на президента на САЩ Доналд Тръмп по националната сигурност. Това се посочва в статия, публикувана днес в електронната версия на американския вестник The New York Times, предаде БГНЕС.

Според публикацията, главната роля в разработването на плана е изиграл украинският депутат Андрей Артьоменко. За да стигне до Флин документът, в който имало и информация за корупционни връзки към украинския президент Петро Порошенко, Артьоменко се бил договорил с предприемача Феликс Сетър, който в миналото е имал бизнес отношения с Тръмп, както и с правният консултант Майкъл Коен. Именно Коен е занесъл предложенията на Флин.

Един милион деца в Източна Украйна спешно се нуждаят от хуманитарна помощ

Един милион деца се нуждаят спешно от хуманитарна помощ в Източна Украйна. За година броят им почти се е удвоил, предупреждава агенци...

Запечатаният плик с предложението за това как Тръмп може да вдигне санкциите от Русия, е бил в офиса на Флин седмица преди неговата оставка, която американският президент прие на 13 февруари. Според източници на The New York Times, Коен е едно от лицата, по отношение на които ФБР провежда проверка, опитвайки се да се установи наличието на възможни връзки с Русия.

Една от точките на плана, както е посочено в публикацията, е свързана със статута на Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 година. Документът предлага в Украйна да се проведе референдум за това дали Крим "да се предаде на Русия под наем за срок от 50 до 100 години".

Според публикацията Артьоменко е потвърдил пред репортери, че е работил по предложенията, а Сетър и Коен са съобщили, че са ги предали на Флин.

"Въпреки, че не е ясно дали Белият дом е реагирал на предложението сериозно, тези независими стъпки в дипломатическата сфера са разгневили украински официални лица", отбелязва изданието. Според вестника, украинският посланик в Съединените щати Валери Чали е казал, че Артьоменко „не е упълномощен да представлява някакъв алтернативен план за мир от Украйна на което и да е чуждо правителство, включително и на администрацията на САЩ".

Чрез говорителя си Тръмп каза на Русия да върне Крим на Украйна

Американският президент Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че очаква връщането на Крим на Украйна и деескалация на ситуацията в изто...

"Докато такова неформално действие не е нищо незаконно, предложение, което изглежда отговаря на руските интереси, може да предизвика безпокойство", се казва също в статията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа