Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна да се отбранява срещу Русия на нейна територия: Кой даде позволение за оръжия?

29 май 2024, 20:22 часа • 9831 прочитания

Въпросът дали Украйна може да използва далекобойни оръжия, получени от западните партньори, на руска територия раздели съюзниците й. Президентът Володимир Зеленски нееднократно призова западните страни за това, но водещи страни като САЩ и Германия за момента отказват подобно разрешение.

Още: BILD: Ограниченията за използване на западни оръжия връзват ръцете на Украйна

На другия полюс са Великобритания и Франция, които са категорични, че Киев трябва да може да се защитава като нанася удари по руски военни бази, от които се организират атаки по украинска територия. Лондон вече предостави ракети Storm Shadow, а Париж - SCALP, които Киев вече използва успешно.

Още: САЩ отлагат първата партида далекобойни оръжия за украинските HIMARS (ВИДЕО)

Към далите разрешение днес се присъединиха Финландия и Канада. "Русия води незаконна агресивна война в Украйна и Украйна има право на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН", каза Елина Валтонен, ръководител на Министерството на външните работи в Хелзинки. 

Подобна бе и позицията на Канада. "Украйна може да нанесе удари на територията на Русия, като използва оръжията, прехвърлени й от нас", каза министърът на външните работи на Канада Мелани Джоли каза по време на пресконференция.

Ето и списъка със страните, които вече дадоха разрешение за използване на далекобойни оръжия срещу руски цели: Финландия, Великобритания, Нидерландия, Франция, Полша, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Швеция, Дания и Канада. 

Още: Не само да обещават, а да дават пари за снаряди: Чехия с призив за Украйна

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес