Украйна е готова да преговаря за Крим - ето при какво условие

4617
Украйна е готова да преговаря за Крим - ето при какво условие
Снимка: iStock

Украйна е готова да обсъди с Русия бъдещето на Крим, ако силите на Киев достигнат до границата на окупирания от Москва полуостров. Това заяви пред Financial Times високопоставен съветник на президента Володимир Зеленски.

Изявленията на Андрий Сибиха, заместник-началник на кабинета на Зеленски, са най-ясната декларация за интереса на Украйна към преговори от април миналата година.

Киев: Руснаците, които не напуснат Крим доброволно, ще бъдат експулсирани оттам

Тези руски граждани, които не успеят да напуснат незаконно анексирания от Русия полуостров Крим преди неговата деокупация от украинскит...

"Ако успеем да постигнем стратегическите си цели на бойното поле и когато сме на административната граница с Крим, сме готови да отворим дипломатическа страница, за да обсъдим този въпрос", заяви Сибиха, визирайки очакваната контраофанзива през пролетта. Според САЩ тя трябва да започне в следващите няколко седмици.

ОЩЕ: Окупационните власти в Запорожие: Украинците са готови и чакат сигнал за контраатака

Андрий Сибиха е опитен дипломат, който се занимава с външна политика в кабинета на президента на Украйна и е бил заедно със Зеленски в ключови моменти от войната. Той каза, че държавният глава и неговите съветници сега говорят конкретно за Крим, тъй като украинските военни се приближават към започването на контраофанзивата за отвоюване на контролираната от Русия територия.

Украйна прекрати преговорите с Москва миналата година след разкриването на военните престъпления на руснаците в Буча. Зеленски подписа указ, с който изключи диалога с Путин, след като Кремъл анексира четири украински провинции през септември след фалшиви референдуми. Украинският президент изключва мирни преговори, докато руските сили не напуснат цяла Украйна, включително Крим.

Руснаците се готвят за яростна битка за „свещената крава“ Крим

Нови сателитни снимки на Крим от Maxar Technologies показват сложна мрежа от окопи в окупираната територия на полуострова. Русия е пост...

ОЩЕ: Полски генерал: Във Варшава Зеленски се готви за преговори с Русия

Зеленски многократно е заявявал, че крайната му цел е да върне цялата територия на страната, включително Крим, под контрола на Киев. Но през май миналата година той постанови, че Украйна може да обмисли мирно споразумение, ако руските сили се върнат на позициите в Източна Украйна преди миналогодишната инвазия, и предположи, че въпросът за Крим може да бъде решен по-късно чрез дипломация.

Крим е под руска окупация от февруари 2014 г. и беше анексиран от Москва през следващия месец след инсцениран референдум - ход, осъден от международната общност като незаконно заграбване на земя.

От друга страна, Михайло Подоляк - съветник на президента Зеленски, заяви в сряда пред радио "Свободна Европа", че украинските сили ще бъдат "пред вратите на Крим" след "пет до седем месеца".

Украинското разузнаване: Унищожихме руски ракети "Калибър" в Крим (ВИДЕО)

Руски крилати ракети "Калибър" са унищожени в Джанкой в окупирания Крим. Това съобщи беларуският канал Nexta, като се позова на източни...

Само че някои от западните съюзници на Украйна се опасяват, че Путин може да прибегне до тактически ядрени оръжия, за да защити полуострова, чийто статут според Кремъл не подлежи на преговори. Така че коментарите на Сибиха пред Financial Times биха могли да облекчат положението за западните служители, които са скептично настроени към способността на Украйна да си върне полуострова и се опасяват, че всеки опит да се направи това по военен път би могъл да подтикне диктатора към ескалация на войната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа