В Барселона хиляди ще бранят единството на Испания

3117
В Барселона хиляди ще бранят единството на Испания
Снимка: Getty Images/Guliver

Под надслов "Всички сме Каталуня" активисти за единството на Испания ще опитат да съберат хиляди по улиците на Барселона, уверявайки гражданите, че "залогът е нашата страна".

Организаторът, "Каталунско гражданско общество", призовава гражданите да "защитят единството на Испания" и да отхвърлят "атаката без прецедент в историята, която представлява обявяването на независимост." "Трябва да напълним Барселона, за да видят (привържениците на независимостта), че нещата няма да се развият както искат... Призоваваме да се участва в тази демонстрация, хората да оставят стеснителността вкъщи и да излязат на улицата, за да покажат мускули и да заявят, че празникът (на сепаратистите) свърши," каза за в. "Ел мундо" председателят Мариано Гома.

ЕП: Никой няма да признае Каталуния за независима държава

Никой никога няма да признае Каталуния за независима държава, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от Ас...

Митингът, който започва от "Пасейг де грасия" в Барселона в 13 ч. българско време, следва сравнително спокоен ден в Барселона и останалата част от Каталуня, въпреки обявената от досегашния каталунски парламент независимост и решението на испанското правителство автономната област да се управлява пряко от кабинета на Испания до провеждането на нови регионален вот през декември.

Същевременно испанското правителство заяви, че ще приветства участието на уволнения премиер на Каталуния Карлес Пучдемон в нови избори, които Мадрид нареди да се проведат през декември.

В предварително записано видео обръщение вчера Пучдемон призова към мирна съпротива срещу решението на Мадрид да поеме контрол над Каталуния. Това беше и първото му изявление, след като испанският премиер Мариано Рахой обяви в петък пакет от решения за пряко управление от Мадрид и насрочване на предсрочни избори. Първата реакция на Мадрид след изявлението на Пучдемон беше в Twitter и тя гласеше, че това изявление е безразсъдно.

Продължават и протестите против независимостта. Снощи в Барселона около 150 души на мотори и в леки коли преминаха по улиците, за да изкажат несъгласието си с обявената независимост. В петък испанското правителство наложи пряко управление съобразно член 155 от конституцията. Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамарияпое контрола над областта и институциите в нея.

Мадрид: Нека Пучдемон участва в регионалните избори

Испанското правителство допуска участието на отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон на новите регионални избори на 21 декември....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа