Пучдемон: Ще продължим да работим за изграждането на свободна държава

3831
Пучдемон: Ще продължим да работим за изграждането на свободна държава
Снимка: Getty Images/Guliver

"Ще продължим да работим за изграждането на свободна държава."

Това заяви бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон и допълни, че решенията на Мадрид за региона нарушават волята на каталунците. Той изрази увереност, че областта ще продължи да се движи по пътя на самоуправляващата се държава. По време на извънредна реч той каза също, че Каталуния е длъжна да осигури мирната демократична устойчивост на решенията на испанския парламент.

Хуан Антонио Пучсервер поема вътрешните работи на Каталуния

Испанският вътрешен министър Хуан Антонио Пучсервер ще поеме ресорното управление на Каталуния. Преди този пост заемаше Хоаким Форн, пр...

Пучдемон призова съгражданите си да окажат мирна съпротива срещу решението на Мадрид да разпусне каталунския регионалния парламент след провъзгласяването на независимостта на региона, предаде БГНЕС.

"Необходимо е да се осигури демократична опозиция срещу член 155 от Конституцията на Испания. Трябва да го направим, без да се отказваме от гражданството и спокойствието“, каза Пучдемон.

Днес Мадрид започна прехвърлянето на каталунските институции под контрола на централните. Първо испанският премиер Мариано Рахой назначи своя вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария за лидер на Каталуния. Това се посочва в документ, публикуван днес в Държавен вестник. Тогава бе съобщено и че испанските власти назначиха Ферена Лопез за нов директор на каталунската полиция (Mossos d'Esquadra). От длъжността е освободен Жозеп Луис Траперо. Испанският вътрешен министър Хуан Антонио Пучсервер пък пое ресорното управление на Каталуния. Преди този пост заемаше Хоаким Форн.

Новината идва, след като снощи Мадрид задейства член 155 от Конституцията, който позволява автономията на богатия регион да бъде прекратена. В документа се уточнява, че контролът върху различните министерства на регионалното правителство ще бъде прехвърлен на съответните министерства на Испания.

Пучдемон: Кризата в Каталуния ще ескалира, ако Испания наложи контрол

Кризата около референдума за независимост ще ескалира, ако Испания изпълни плановете си да наложи своята власт над региона. Това заяви ...

В петък парламента на Каталуния одобри резолюция за обявяването на независима република. Веднага след това Рахой обяви, че е разпуснал каталунския парламент и е насрочил регионални избори на 21 декември, с които да възпре сепаратиското движение в Каталуния. Това е първата възможна дата, тъй като по закон изборите трябва да се проведат най-малко 54 дни след обявяването им в каталунския официален вестник.

На 1 октомври в региона се проведе референдум за излизане от състава на Испания. Участваха 2,28 млн. от 5,31 млн. каталунски избиратели, като 90,18% се обявиха за независимост. Мадрид смята допитването за незаконно и не признава резултатите му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа