Мадрид: Нека Пучдемон участва в регионалните избори

1514
Мадрид: Нека Пучдемон участва в регионалните избори
Снимка: Getty Images/Guliver

Испанското правителство допуска участието на отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон на новите регионални избори на 21 декември.

Това съобщи испанският правителствен говорител Иниго Менедес де Виго. "Това е негово право. Смятам, че трябва да се подготви за следващите избори", заяви той.

Едва 29% от жителите на Каталуния подкрепят независимостта

Едва 29% от жителите на Каталуния подкрепят независимостта на региона, съобщи в. "El Pais", позовавайки се на проучване на агенция Metr...

По-рано в събота Пучдемон заяви, че възнамерява да продължи да върви по пътя на изграждането на независима каталунска държава. Според него народът на Каталония трябва да окаже мирна демократична съпротива срещу решението на Мадрид да освободи каталонското правителство и да разпусне местния парламент. Според Де Виго, "ако Пучдемон участва в тези избори, тогава той ще може да окаже демократична съпротива".

На 1 октомври Каталония проведе референдум за отделяне от испанското кралство. Участваха 2,28 млн. 5,31 милиона каталунци с право на глас, като 90,18% от участниците в референдума гласуваха за независимост. Мадрид смята този референдум за незаконен и отказва да признае резултатите му.

В петък парламентът на Каталуня одобри резолюция за обявяване на независима република. На свой ред, испанският сенат (горната камара на парламента) одобри искането на Мадрид за прилагане на чл. 155-ата от конституцията, който позволява да се ограничи самоуправлението на Каталуния. След това испанският премиер Мариано Раджой отстрани Пучдемон и неговото правителство от длъжност. Освен това министър-председателят разпусна парламента на Каталуния и назначи избори за 21 декември в автономната област.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа