Каталуния обяви независимост (ВИДЕО)

9284
Каталуния обяви независимост (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

В исторически за Испания ден и при невероятно спорни обстоятелства, каталунският парламент взе решение да обяви независимост и да провъзгласи Каталуния за република - със 70 гласа "за", 10 "против" и 2 "въздържал се". За приемане на декларацията трябваха 68 гласа, т.е. обикновено мнозинство, от общо 135 депутати. Вотът беше таен, след като беше отхвърлено предложение да има явно гласуване. Моментално El Pais напомни, че такова обявяване на независимост се счита за държавна измяна спрямо Испания и се наказва с до 35 години затвор.

Преди гласуването, пленарната зала напуснаха почти всички депутати от партии, които са против обявяване на независимост - Народната партия, социалистите и "Сиудаданос". Те имат общо 63 места, но без да гласуват си тръгнаха 55 депутати.

Испанският Сенат със сигурност гласува за отнемане на автономията на Каталуния

Испанската социалистическа партия, която е най-благосклонна по отношение на Каталуния, взе решение да оттегли предложението си да не бъ...

В декларацията за независимост се казва, че диалогът и връзките с Испания трябва да са на равна основа. "Ще продължим да прилагаме закона такъв, какъвто е приет от Испания и от ЕС. Искаме Република Каталуния да бъде приета възможно най-бързо в международната общност. Ще уважаваме и спазваме подписаните международни договори от испанския крал", пише в документа, който беше прочетен на глас от председателя (говорителя) на каталунския парламент Карме Форкадел.

Дебатът

Първи на пленарната трибуна застанаха представителите на партии, които са против отцепването от Испания.

Категорично против обявяване на независимост се обявиха от "Сиудаданос" - формацията, която и в момента е опората в правителството на малцинството на Мариано Рахой. Депутатът Карлос Карицоса скъса декларацията за независимост и заяви, че Пучдемон цял живот е подкрепял сценария Каталуния да обяви независимост и не заплахата на Испания да активира чл. 155 е предизвикал кризата. "Не ви е срам, че ще оправдаете (евентуално) обявяване на независимост с прилагането на конституцията", красноречиво каза Карицоса, според когото "предсрочни избори ще спрат Brexit, към който ни води г-н Пучдемон".

Също против се обявиха и социалистите в каталунския парламент. Техният представител Ева Гранадос беше категорична, че партията ѝ напуска каталунския парламент при обявяване на независимост.

Хиляди се събират, за да бранят каталунския парламент

Организации, подкрепящи независимостта на Каталуния, призовават хората да отидат пред парламента, за да защитят позицията си. Това съоб...

На позиция "против" застанаха и от "Подемос". Марта Рибас, която представлява групата "Каталуния, да" (Catalunya sí que es Pot), чиято основа е "Подемос", каза, че въпросът за независимостта трябва да бъде решен с истински референдум.

Логично против бяха и от Народната партия, като представителят им Алехандро Фернандес обвини Пучдемон, че иска да жертва всичко заради фанатизъм.

Същевременно Карлес Риера от Каталунската комунистическа партия (CUP) заяви, че резултатите от референдума на 1 октомври задължават парламента да обяви Каталуния за независима държава, под формата на република. "Започваме с премахването на Бурбонската монархия - днес е щастлив ден", каза той.

Марта Ровира от "Заедно за да" също се изказа остро: "Страдам заради политическите си убеждения. Винаги си спомняйте, че сме тук, за да се съобразим с мандата от 1 октомври и да защитим основното право на демокрация. Суверенитетът е при хората".

700 кметове от Каталуния викаха "независимост" преди старта на заседанието

Пучдемон си изми ръцете и остави на каталунския парламент да реши за независимостта

Няма достатъчно гаранции от страна на Мадрид, за да свикам предсрочни избори сега. Прилагането на чл. 155 е незаконно. Каталунският пар...

Още час преди започването на заседанието на каталунския парламент беше официално обявено, че испанската прокуратура ще повдигне обвинения за държавен преврат, ако каталунският парламент декларира официално независимост.

Позицията на Мадрид

Веднага след гласуването в Каталуния, испанският премиер Мариано Рахой заяви в Twitter следното: "Спокойно. Върховенството на правото ще бъде възстановено". От Европейската комисия също бяха лаконични - нямаме какво повече да кажем, въпросът е вътрешен за Испания, не признаваме независима Каталуния. За тази вечер е насрочено извънредно заседание на испанското правителство.

В 15:00 часа българско време испанският Сенат започна дебата за гласува активирането на чл. 155 от испанската конституция. Гласуването се очакваше да започне в 16:30 часа българско време.

Пучдемон: Кризата в Каталуния ще ескалира, ако Испания наложи контрол

Кризата около референдума за независимост ще ескалира, ако Испания изпълни плановете си да наложи своята власт над региона. Това заяви ...

Рахой, който вчера (26 октомври) не направи официално изявление, след като каталунският министър-председател Карлес Пучдемон обяви, че оставя в ръцете на местния парламент да реши какво да прави с обявяването на независимост, сега говори пред Сената. Рахой каза, че след като на 10 октомври Пучдемон е обяснил, че парафира декларация, но не обявява независимост, социологически проучвания са показали, че половината население в Каталуния е повярвало, че е обявена независимост на автономната испанска провинция, а другата половина – не.

"Думата "диалог" (бел. ред. - която използва Пучдемон), е хубава, създава чувства. Но испанската конституция и законите ни са продукт на диалог. Диалогът има следните врагове – тези, които нарушават, забравят и игнорират законите и тези, които слушат сами себе си, без да разбират другите. Като премиер на Испания аз бях поканен само да дискутираме условия и времеви рамки за обявяване на независимост на Каталуния. Каталунците трябва да бъдат защитени от нетолерантно малцинство, което си присвоява собственост над Каталуния. Член 155 не е създаден срещу Каталуния, а срещу това Каталуния да бъде тормозена“, каза Рахой.

При обсъжданията в Сената се стигна до спречквания и относно баските. Говорителят на Баската националистическа партия Йокин Билдарац заяви, че "съществува баска нация", на което сенатори от Испанската народна партия отвърнаха с викове: "Не съществува".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа