Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Германия арестуваха трима шпиони, работили за усилване на бойния флот на Китай

22 април 2024, 12:53 часа • 7041 прочитания

Следователи арестуваха трима германски граждани в Западна Германия по подозрение в шпионаж в полза на Китай, съобщиха от прокуратурата, обвинявайки ги в събиране на информация за технологии, които биха могли да се използват за военни цели.

Тримата са заподозрени, че са работили за китайските тайни служби в някакъв момент преди юни 2022 г., се казва в изявление на прокуратурата, съобщи АФП, цитирани от БГНЕС.

Заподозрените са били арестувани в Дюселдорф и Бад Хомбург в Западна Германия, а домовете и работните им места са били претърсени.

Още: Военните разходи в света растат с главоломни темпове и достигнаха 2,5 трилиона долара

Томас Р. е заподозрян, че е работил като агент на служител на китайското Министерство на държавната сигурност, като е получавал информация в Германия за технологии, които биха могли да се използват за военни цели. Той е влязъл в контакт с Хервиг Ф. и съпругата му Ина Ф., които управляват дружество в Дюселдорф, за да получи достъп до такива технологии и да установи контакти в германската научна и изследователска общност.

Още: НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Дружеството е подписало споразумение с германски университет за осигуряване на "трансфер на знания", твърдят прокурорите. Първата фаза на проекта е била да се подготви проучване за китайски партньор относно най-съвременните машинни части, използвани в мощните корабни двигатели. Договорният партньор е бил служителят на китайското министерство, за когото е работил Томас Р., а проектът е бил финансиран от китайски държавни агенции.

Твърди се, че заподозрените са водили и допълнителни преговори за изследователски проекти, които биха могли да бъдат полезни за разширяването на морския боен капацитет на Китай. Те са обвинени и в закупуването на специален лазер от Германия от името на китайското министерство и изнасянето му в Китай без разрешение.

Още: ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес