В Швейцария гласуват за забрана за бурките и забрадките

1914
В Швейцария гласуват за забрана за бурките и забрадките
Снимка: Getty Images/Guliver

Законопроект, забраняващ покриването на лицето на обществени места ще бъде гласуван на референдум в Швейцария в неделя. Ако бъде одобрено, това правило ще се прилага както за жителите на страната, така и за чужденците в обществения транспорт, административните сгради, ресторантите, магазините, стадионите и други места, достъпни за обществеността. Изключения са предвидени за места за религиозно поклонение, както и за онези случаи, когато дадено лице е покрито по медицински причини, от съображения за сигурност и поради климатични условия, съобщава ТАСС.

Ако гражданите подкрепят законодателната инициатива, ще бъде забранено, носенето на бурка (широка роба с мрежа, покриваща лицето) и никаб (част от облеклото на мюсюлмански жени, покриваща лицето с тесен процеп за очите) на публични места. Инициативният комитет изхожда от предпоставката, че "скриването на лицето на обществени места противоречи на либералния дух на съжителство" в обществото.

Холандия забрани бурките на обществени места

Холандия забрани носенето на бурки в училища, в болници, както и в обществени сгради, предаде БГНЕС. Влизането на закона в сила беше п...

Той подчертава, че жените, както и мъжете, в съответствие с принципа за равенство между половете, имат право да не крият лицата си на обществени места. В допълнение, противниците на скриването на лицето вярват, че тяхната инициатива ще даде възможност на швейцарските правоприлагащи органи да "по-решително се борят с нарушителите с маски".

Правителството и повечето членове на парламента се противопоставиха на въвеждането на такава забрана. Те вярват, че това е рядкост в Швейцария и "говорим предимно за туристи, които временно са на швейцарска територия". В тази връзка правителството препоръча да се отхвърли законодателната инициатива и вместо това да се приеме по-малко суров законопроект, предложен от него, който изисква гражданите да разкриват лицата си само ако властите настояват за това, за да установят самоличността им, предава БГНЕС.

Засега само два от 26-те и кантона и полукантона на Швейцария, Тичино и Санкт Гален, имат забрана от местните закони за скриване на лицето. В други 15 кантона и полукантона тази забрана е валидна само по време на демонстрации и спортни събития.

Според анкета, проведена в средата на януари по заповед на швейцарския оператор SSR, 56% от анкетираните са готови да гласуват за забраната. В същото време има особено много привърженици на тази мярка сред гражданите, които подкрепят десните политически сили.

В Дания влиза в сила закон, който забранява бурките

В Дания влиза в сила закон за забрана на облекло, което напълно покрива лицето, включително никаб и бурка. Текстът разрешава покриване...

Споразумение за икономическо партньорство с Индонезия и законопроект за цифровата самоличност в интернет, предназначени да осигурят сигурен достъп до онлайн услуги, също ще бъдат подложени на гласуване в Швейцария в неделя. Анкета от януари показа, че 51% от швейцарците могат да гласуват за споразумение с Индонезия, а 52% могат да гласуват за сметка за цифрова самоличност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа