За да не арестува Путин, президентът на ЮАР си намери оправдание

8806
За да не арестува Путин, президентът на ЮАР си намери оправдание
Снимка: Getty Images

Възможно ли е руският президент Владимир Путин да бъде арестуван, ако се появи на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка? Отговор на въпроса дава изявление на южноафриканския президент Сирил Рамафоса, дадено пред върховния съд в Йоханесбург, което беше публикувано днес, предава УНИАН.

В изявлението под клетва африканският лидер казва, че Русия е предупредила Южна Африка, че арестът на нейния действащ президент ще се разглежда като обявяване на война. "Би било несъвместимо с нашата конституция да рискуваме да влезем във война с Русия. Имам конституционно задължение да защитавам националния суверенитет, мира и сигурността на републиката", казал Рамафоса. Освен това той твърди, че уж "в момента няма правни основания за ареста и екстрадицията на президента Путин".

Съден в Хага срещу издирван: Гиркин нарече Путин "нищожество"

Бившият военен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР) Игор Гиркин (Стрелков) атакува остро руския диктатор Владимир Путин, ...

Капан или защита: Ще има ли имунитет за Путин на срещата на БРИКС

"Кабинетът реши, че срещата на върха на БРИКС ще се проведе по такъв начин, че Южна Африка да се придържа към своите международни и правни задължения", каза Рамафоса в официално изявление. Той нарече "фундаментална грешка" на прокурорите предложението Южна Африка да обяви, че ще арестува Путин в съответствие със заповедта, ако се появи на нейна територия. "Правителството знае своите задължения. То не вижда необходимост да го обявява публично. Южна Африка има задължението да обмисли поверително как ще обработи заповедта", допълни той.

Южна Африка се плаши, че трябва да арестува Путин. Лавров няма да го замести на срещата на БРИКС

Рамафоса също така настоя, че прокуратурата е признала, че задължението да арестува и екстрадира Путин ще възникне само "ако" той пристигне в Южна Африка. "Няма окончателно решение, че той наистина ще дойде", каза президентът, отбелязвайки, че е имал поверителни разговори с МНС.

През март тази година Международният наказателен съд в Хага издаде безсрочна заповед за арест на руския диктатор Владимир Путин във връзка с участието му в депортирането на хиляди украински деца. Заповедта задължава страните, участващи в Римската харта, една от които е и Южна Африка, да арестуват руския лидер, ако се появи на тяхна територия.

Нека Байдън и Зеленски умрат: Безумна пропаганда на детски концерт в Беларус (ВИДЕО)

"Нека да живеем в мир. Господи, прости ми, но нека Байдън да умре, Зеленски също, а Путин да просперира и да вземе контрол над цяла Укр...

РЮА е домакин на срещата на върха на БРИКС тази година, която ще се проведе присъствено. От страната обявиха, че възнамеряват да приемат руския президент въпреки заповедта за ареста му.

Южна Африка: Путин ще присъства на срещата на БРИКС през август

За да избегне арест и да проведе августовската среща на върха на БРИКС в Йоханесбург с участието на Путин, Южна Африка от няколко месеца търси начин да избегне изпълнението на решението на МНС. В Йоханесбург обмисляха преместване на срещата на върха в друга страна, провеждането й онлайн и предоставянето на дипломатически имунитет на участниците. Като част от усилията за заобикаляне на заповедта африкански лидери дори посетиха Украйна.

От Международния наказателен съд нееднократно изразиха увереност, че в случай на посещение на Путин в Южна Африка, страната ще постъпи правилно.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Президентът на Южна Африка пристигна в Украйна, за да представи мирен план (ВИДЕО)

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса пристигна в Украйна на 16 юни. "Негово превъзходителство Сирил Рамафоса пристигна на жп гара...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа